Zidanica Malek, Svetinje

Zidanica Malek, Svetinje
Deli na:

Okolica Ptuja ponuja obiskovalcem neizmerne priložnosti za spoznavanje kulturnih in naravnih znamenitosti. Tako se ne daleč stran od Ptuja proti severovzhodu med reko Dravo in Muro razprostira čudovita kulturna krajina Slovenskih goric, ki veljajo za največja terciarno gričevje v Sloveniji in našo najizrazitejšo vinorodno pokrajino. Slikoviti griči z vinorodnimi goricami in bujnimi sadovnjaki ter gozdički drug ob drugem se dvigujejo kakor valovanje morja, ob pogledu na njih pa popotniku vzbudijo prav posebne občutke. Po poteh med griči z vinsko trto zasajenimi goricami in po vrhovih razmetanimi kmečkimi posestvi se popotniku odkriva povsem nov svet.

Med najatraktivnejše predele Slovenskih goric zagotovo sodijo Ljutomersko-Ormoške gorice saj jih zaznamujejo zeleni vinorodni griči, ki ponujajo čudovite razglede in svežino od Mure do Drave. Gre za deželo mnogih vinskih gričev in dobre kapljice, klopotcev ter šegavih in razposajenih ljudi. Lapornata tla s primesjo peska in gline, primerno vlažna in zračna, povrhu pa še lahka, topla in globoka, so kakor nalašč za vinsko trto. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Ljubitelji vina lahko izbirajo med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina.

Ljutomersko-Ormoške gorice rojevajo svetovno znana vina, kot je na primer jeruzalemčan, na njenih gričih pa so vinsko trto gojili že Rimljani. Kasneje so uživali sad vinogradov grofje Celjski, Habsburžani, salzburški nadškofje, gospodje Vilturški, pa tudi samostani in mnogi drugi. Ljutomersko–Ormoške gorice ne slovijo le po odličnih vinih, temveč tudi zaradi svoje čudovite pokrajine, za katero mnogi menijo, da sodi med najlepše na svetu. Najlepše izletniške točke na prijaznih, kopastih vinogradniških gričih so Jeruzalem, Svetinje in Litmerk, vse ob znani Jeruzalemski vinski cesti, pa tudi Cerovec, Lahonščak in še bi lahko naštevali. Popotnik si lahko tod na mnogih vinskih cestah spočije svoje trudno telo in si okrepča telo in duha v mnogih vinskih kleteh med katerimi je nekaj prav starih in nadvse zanimivih. Mednje zagotovo sodi stara Zidanica Malek s konca 17. stoletja, ki s svojo lokacijo sredi čudovitih Jeruzalemskih goric predstavlja enega od najprestižnejših turističnih točk v tem koncu. Ime je dobila po izpeljanki iz nemške besede Maylegg, Maleck ali Malegg, kar pomeni na robu hriba stoječi grad, pa tudi kraj, kjer so opravljali sodbe.

Nekoč je služila kot vinogradniška kmetija, danes pa njena na stežaj odprta vrata privabljajo mimoidoče popotnike, ki se lahko prepustijo čarobnemu ambientu in zgodbam stare zidanice, preizkušajo odlična vina ter lokalno hrano ali preprosto uživajo na sončni terasi s čudovitim pogledom na okoliške vinograde. V visokopritlični zidanici popotnika pričaka mogočna lesena preša iz leta 1836 ter vitrine z ustekleničenim vinom, točilni pult in mizami s stoli za organizirano degustacijo in prodajo vin. V njej je tudi majhen muzej vinogradništva oz. t.i. vinogradniška soba v kateri si lahko popotnik ogleda razstavo o življenju in delu tamkajšnjih vinogradnikov. Pod zidanico je skoraj povsem vkopana in obokana klet, ki je sestavljena iz več med seboj povezanih prostorov, zapolnjenih s hrastovimi sodi. Klet je namenjena zgolj ogledom in družabnostim ob pokušini vin.

 

Posebna zanimivost Zidanice Malek je kapelica s fresko Marijinega vnebovzetja, baročno mojstrovino iz prve polovice 18. stoletja. V levem kotu se stiskata angelčka, okoli Marije pa je bogat rastlinski okvir, ki ga nosita putta – dva krilata in gola majhna otroka. Na stranskih stenah sta ohranjeni še dve slikariji. Kot so ugotovili restavratorji, je kapela s fresko starejša od same zidanice. To so prizidali pozneje, tako da je sedaj kapelica dejansko del notranjosti zidanice in od zunaj sploh ni vidna. Zidanica je po starih zapisih sprva pripadala gospoščini Branek iz Branoslavcev, katerega lastniki so bili Mauerji, za njimi do leta 1903 pa grofje Codroipo iz Vidma v Italiji. V poznem 19. stoletju je zidanica prešla v posest trgovski družini z vini Fischerau iz Leobena, ki so v zidanici tudi živeli.

Po 2. svetovni vojni je posestvo prešlo v upravljanje zadrugi Jeruzalem–Svetinje, danes pa je v lasti družine Puklavec in podjetja Puklavec Family Wines. Ti so staro stavbo temeljito obnovili in ga spremenili v turistični objekt, v njej pa pogostijo najavljene goste in naključne mimoidoče popotnike, jim razkažejo zidanico ter jim ponudijo svoja odlična vina. Na Maleku so popotniki oz. drugi gostje in skupine vselej dobrodošli in to skoz vso leto. Svoj obratovalni čas ima sicer od aprila do novembra, večje skupine gostov pa lahko zidanico obiščejo tudi v zimskem času po predhodnem naročilu. Po naročilu poskrbijo tudi za lokalne specialitete, od prleškega narezka do gibanice, ki jih začinijo še z ponudbo njihovih izbranih najboljših vin. V jeseni Zidanica Malek ponuja prav posebno in nepozabno doživetje za vsakogar. Gre za prleško trgatev v čudoviti naravi, slikovitih vinogradih, dobri družbi, glasbi in hrani ter seveda izjemnih vinih.

Zidanica Malek
Svetinje 22, 2259 Ivanjkovci
Tel: +386 (0)2 741 77 76
Gsm: +386 (0) 41 652 890
E-mail: malek@puklavecfamily.com
Splet: https://visitjeruzalem.com/sl/ogledi-degustacije-0/zidanica-malek/

Zidanica Malek, Svetinje

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Zidanica Malek, Svetinje 46.470089, 16.174899 Zidanica Malek, Svetinje [caption id=\"attachment_35525\" align=\"alignnone\" width=\"1024\"] Okolica Ptuja ponuja obiskovalcem neizmerne priložnosti za spoznavanje kulturnih in naravnih znamenitosti. Med najatraktivnejše predele Slovenskih goric zagotovo sodijo Ljutomersko-Ormoške gorice saj jih zaznamujejo zeleni vinorodni griči, ki ponujajo čudovite razglede in svežino od Mure do Drave. Popotnik si lahko tod na mnogih vinskih cestah spočije svoje trudno telo in si okrepča telo in duha v mnogih vinskih kleteh med katerimi je nekaj prav starih in nadvse zanimivih. Mednje zagotovo sodi stara Zidanica Malek s konca 17. stoletja. Več o tem...[/caption]

Viri

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.