Vino Kupljen, Jeruzalem – Svetinje

Vino Kupljen, Jeruzalem – Svetinje
Deli na:

Ptuj, ki leži v slikoviti pokrajini med Slovenskimi goricami in Halozami ter Dravskim in Ptujskem poljem, izredno bogata zgodovina uvršča med bisere starih mest. Kot najstarejše slovensko mesto slovi že od nekdaj tudi po odlični in raznovrstni kulinariki, predvsem pa po odličnih vinih in vinski tradiciji. Ugodna sestava tal in vremenski pogoji so že od nekdaj tako v Halozah kot tudi Slovenskih goricah omogočali rast številnih žlahtnih sort vinske trte. Slovenske gorice predstavljajo največje slovensko gričevje, kjer se prav simpatično prepletajo bogata etnološka in kulturna dediščina, razvejane pohodniške in kolesarske poti, ter odlične turistične kmetije in vinogradniki. Med edinstven kraj na svetu mnogi uvrščajo njene Ljutomersko-Ormoške gorice in njihov predel s soncem blagoslovljenih goric Jeruzalema in Svetinj.

vino kupljen

Ta čaroben predel že stoletja slovi po kakovostnih vinih in rastišču, najprimernejšem za pridelavo vrhunskih vin. Mednje s svojo izjemno lego sodi tudi družinska vinska klet Vinska hiša Vino Kupljen v Svetinjah pri Jeruzalemu, kjer vino proizvajajo “s soncem in ljubeznijo”, kar je tudi njihov slogan. Njen lastnik Samo Kupljen z ženo Lidijo nadaljuje in nadgrajuje tradicionalno družinsko vinogradniško posestvo, katere začetki segajo v daljne leto 1836. Samov oče, Jože Kupljen, je namreč bil eden prvih slovenskih zasebnih vinarjev.

vino kupljen

Posebno prelomnico za posestvo Vino Kupljen je bilo leto 2016, ko so praznovali 40. obletnico svoje blagovne znamke, saj je leta 1976 prišla na trg prva ustekleničena in etiketirana buteljka Vina Kupljen. Danes se ponosno ponašajo z linijo vin Stars of Stiria, prepoznavno po svoji črno-zlati etiketi, in predstavlja njihov vrh repertoarja in linijo vin Premium, prepoznavno po svoji svetli etiketi, ki predstavlja njihova vrhunska, premijska vina.

vino kupljen

Posestvo je prepoznavno po rumeni graščini Mon Royal in obsega 30 ha, od tega 18 ha vinogradov, ki se razprostirajo na najboljših, skrbno izbranih južnih in jugozahodnih legah Jeruzalemskih in svetinjskih goric. Ob upoštevanju tukajšnjih klimatskih posebnosti so na najboljše lege posestva posadili najprimernejše in najkakovostnejše vrste evropskih vinskih trt, po katerih te gorice in tukajšnja vina slovijo že stoletja. Že ob koncu 19. stoletja je namreč bil beli burgundec iz Svetinj pri Jeruzalemu najbolj čislano vino Evrope.

vino kupljen

Vina posestva Vino Kupljen najbolje predstavljajo terroir – rastišče Jeruzalemskih goric. To slovi po vinih, ki so že kot mlada zelo dostopna s svojo sadnostjo in svežim karakterjem, imajo pa tudi izjemen potencial zorenja (bela 5–20, rdeča 5–25 let). Njihova vina z vsakim letom zorenja razkrivajo večplastnost svojih okusov, ki je plod naravne obdelave goric, trte, vsega grozdja ter kletarjenja in nege vina. Prijazna nega vinogradov posestva Vino Kupljen, strokovna ročna trgatev, nežna predelava grozdja in edinstveni postopek vinifikacije so njihove neprecenljive prednosti, ki temeljijo na naravnih danostih, tradiciji, izkušnjah in na strokovnem pristopu.

vino kupljen

Kakovost vina zvišujejo tudi z načrtnim zmanjševanjem količine pridelka na posamezno trto, s čimer že v vinogradu ustvarjajo razmere za pridelavo vina najvišje mednarodne kakovosti. Vina posestva Vino Kupljen svojo kakovost dokazujejo tudi na mednarodnih ocenjevanjih, posebej pa so ponosni na zlato Decanterjevo medaljo za Aldebaran 2017 (Renski rizling), ki sodi v njihovo  najvišjo linijo vin. Pri tem velja omeniti, da mednarodno ocenjevanje, ki ga prireja vinska revija Decanter, velja za eno najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu. V vsaki vrsti vina posestva Vino Kupljen boste začutili duh zrelega grozdja iz njihovih vinogradov v Jeruzalemu, Svetinjah, Cerovcu in Žerovinščaku, njihove izrazite posebnosti pa boste zaznali tako glede na letnik kot glede na sorto in sadnost ter neprekosljivo prijetno sočnost vinske kislosti Jeruzalemskih goric.

vino kupljen

Vsa vina posestva Vino Kupljen so vedno samo vrhunska ali vrhunska vina s predikatom, vse grozdje za vino pa pridelajo sami in ga na trtah pustijo čim dlje. Rezultat njihove zavezanosti tradiciji in strokovnemu pristopu na vsakem koraku in srčna predanost vsaki iz sočnega grozda iztisnjeni kapljici  je nadvse užitno, ekstraktno bogato, sveže sadno vino, oplemeniteno z nenadomestljivim značajem Kupljenove vinske kleti.

vino kupljen

Zahvaljujoč strokovnosti, izkušnjah in tradiciji, sodobni kletarski opremi in klasičnemu kletarjenju v starih restavriranih obokanih kleteh iz 17. in 18. Stoletja, njihovo vino dozori do najvišje možne kakovosti. Zorenje večinoma poteka v 225-litrskih hrastovih sodih, njihov osnovni cilj pa je negovati vino polnega okusa in naravne arome, ohraniti karakter letnika, profil sorte, ne previsoko stopnjo harmonije alkohola ter prijetno vinsko kislost, značilno za Jeruzalemske gorice in svetinjski okoliš. Njihova vina lahko kupite in poskusite v bolje založenih slovenskih vinotekah in izbranih hotelih ter restavracijah po predhodnem naročilu pa vam jih lahko pripeljejo tudi na dom. Po predhodnem dogovoru je možno vino kupiti tudi na njihovem vinskem posestvu Mon Royal, kjer vam na željo organizirajo tudi vinske degustacije pod vodstvom vinarja.

vino kupljen

Na srce polagamo in toplo priporočamo, da se o edinstvenem okusu njihovih vin prepričate kar sami. Odločite se za izlet po slikovitih vinorodnih gričih Jeruzalemske vinske ceste, za popolno doživetje pa obiščite njihovo zelo znano Gostišče Taverna in doživite njeno edinstveno atmosfero. Ob izjemnih in slastnih lokalnih specialitetah ter vinih Kupljen se bo vaš obisk spremenil v doživetje, ki ga boste želeli ponoviti, morda pa vas prepričajo, da ostanete še dlje. V ta namen imajo v Gostišču Taverna na voljo tudi prijetne in zelo lepo urejene sobe in apartmaje.

vino kupljen

Vino Kupljen, Jeruzalem – Svetinje
Svetinje 21, 2259 Ivanjkovci
T: +386 31 307 417 (Lidija Kupljen)
W: https://www.vino-kupljen.com/sl/
E: info@kupljen.com
E: samo@kupljen.com

Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje 46.469197, 16.171977 Vino Kupljen, Jeruzalem – Svetinje Med edinstven kraj na svetu mnogi uvrščajo Ljutomersko-Ormoške gorice v Slovenskih goricah in njihov predel s soncem blagoslovljenih goric Jeruzalema in Svetinj. Čaroben predel  že stoletja slovi kot najprimernejši za pridelavo vrhunskih vin, s svojo izjemno lego pa mednje sodi tudi družinska vinska klet Vino Kupljen. Podrobnosti... Vino Kupljen, Jeruzalem – Svetinje Svetinje 21, 2259 Ivanjkovci T: +386 31 307 417 (Lidija Kupljen) W: https://www.vino-kupljen.com/sl/ E: info@kupljen.com E: samo@kupljen.com

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.