Mestna kolesarska pot

Mestna kolesarska pot
Deli na:

Mestna kolesarska pot je ena od sedemnajstih kolesarskih poti Turistično rekreativne kolesarske mreže Spodnjega Podravja in ena od devetih, ki se pričnejo v Ptuju. Pot poteka od Ptuja preko Vičave do Dvorjan, nato naprej na Vurberk in v nadaljevanju skozi Grajenščak in Mestni Vrh nazaj na Ptuj. Dolga je 30.10 km in z vsemi postanki in ogledi jo kolesarji prevozijo za dobre 3-4 ure. Pot je zelo dinamična z dvema zahtevnejšima vzponoma, velik del pa je speljana tudi v senci gostih krošenj dreves. Primerna je za kolesarje vseh starosti, nekateri pa bodo morda pri vzponih raje uporabili noge. Mestna kolesarska pot se sicer začne izpred prostorov Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj (Ob Dravi 9a), a za ljubitelje kolesarstva, ki se bodo pripeljali kolesarit na Ptuj priporočam parkirišče pri ptujskem Eurospinu oziroma restavraciji Pomaranča (Ob Dravi 3a). Kolesarska pot nas vodi preko peš mostu čez Dravo skozi Prešernovo ulico do prvega odcepa pri nekdanji vojašnici, kjer zavijemo levo proti Vičavi in Orešju. Ko zapustimo mestni vrvež nas z leve strani ves čas spremlja reka Drava in njene brzice z desne pa po ravninski cesti kmalu zagledamo prvo znamenitost na poti, Hincejevo sekvojo.

Mestna kolesarska pot

Hincejeva sekvoja velja za najstarejšo in največjo v Sloveniji

Hincejeva sekvoja pri Ptuju velja za največji primerek te vrste v Sloveniji in je tudi proglašena za naravni spomenik ter sodi med 100 največjih naravnih znamenitosti Slovenije. Omenjena sekvoja raste v naselju Orešje, par kilometrov iz Ptuja, pred Hincejevo vilo, po nekaterih podatkih pa je bila posajena leta 1865. Po meritvah Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor je omenjena sekvoja leta 1988 v prsnem obsegu merila 7,43 metra, visoka pa je bila 43,5 metra.

Pot nadaljujemo in po nekaj kilometrih na desni strani opazimo naselje Krčevina pri Vurberku, ki ga obidemo in nadaljujemo proti Vurberku. Lepo viden znak nas v nadaljevanju usmeri na levo mimo Vurberka, kjer nas Mestna kolesarska pot popelje med njivami in polji vse do Dvorjan. Ta del poti od Krčevine pri Vurberku pa do Dvorjan je potrebno biti bolj previden zaradi slabše urejenih bankin. Omenjeno naselje je že v Občini Duplek, do leta 1955 pa se je imenovalo Sv. Martin pri Vurberku ter vključuje tudi zaselka Johe in Gerint, katerega ime spominja na nekdanje grajsko sodišče. V Dvorjanah stoji tudi prikupna cerkvica sv. Martina in parkirišče pred njo je pravšnje za krajši počitek pred prvim zahtevnejšim vzponom.

Mestna kolesarska pot

Cerkev sv. Martina v Dvorjanah

Sledi vzpon na Vurberk, za katerega bodo nekateri na določenih odsekih uporabili noge. Na vrhu lahko pot nadaljujemo do ruševin gotsko-renesančnega gradu v Vurberku, ki stojijo na kopastem griču z 542 m nadmorske višine in 320 m nad strmo levo obalo reke Drave. Z njegovega dvorišča se vije prekrasen pogled na dolino reke Drave, Pohorje in Boč, ob lepem vremenu pa še dlje. Po krajšem počitku, ki se po vzponu lepo prileže, se v nadaljevanju spustimo po glavni cesti Maribor-Ptuj v dolino. Po dolgi ravnini pri znaku Grajenščak zavijemo levo proti omenjenemu naselju, kjer se prične drugi zahtevnejši vzpon na obronke Slovenskih goric. Tudi ta del poti od Dvorjan preko Vurberka do table za Grajenščak je potrebna pazljivost zaradi gostejšega prometa in slabše urejenih bankin. Ko prispemo do vrha, nam Mestna kolesarska pot ponudi čudovito vožnjo po grebenu in nadvse čudovitimi pogledi na vinograde in sadovnjake, na določenih odsekih pa vse do Desternika in naprej proti Lenartu v Slovenskih goricah. Na desni strani poti se vije čudovit pogled proti Halozam, Donački gori in Boču. Ves čas kolesarimo po valoviti pokrajini skozi naselje Drstelja in Placar pri tem pa se držimo smerokazov Slovenjegoriške planinske poti, ki nas popeljejo do znane vinogradniške kmetije ˝Turizem na vasi Lacko˝. Pri Lackovih negujejo izročilo prednikov in pripravljajo hrano po njihovih receptih ter seveda točijo odlično in večkrat nagrajeno domače vino.

Mestna kolesarska pot

Na Mestni kolesarski poti se vijejo čudoviti pogledi na Slovenjegoriške griče

Ko pot nadaljujemo do Mestnega Vrha nas čaka še nekaj manjših in nezahtevnih vzponov, nato pa sledi spust proti mestu. Pri tem nam Mestna kolesarska pot postreže še z eno lokalno zanimivostjo, Železniški park Ptuj. Ta nastaja že od leta 2011 in je plod trdnega dela mlade ekipe šestih ljubiteljev železnic pod imenom Team Railworks Slovenia. Brata Anej in Mitja Vaupotič (Ptuj), Mark Ravbar (Sežana), Nejc Svetec (Šmartno ob Paki), Matic Kaučič (Murska Sobota) in Aljaž Topič (Šentrupert) so se spoznali preko spleta in foruma vlaki.info. Sprva se je pojavila ideja o vrtni železnici, ki pa je zaradi projekta obnove kabine lokomotive SŽ 362-023 za potrebe lokomotivskega simulatorja za nekaj časa zastala. V Železniški park Ptuj v Mestnem Vrhu pri Ptuju je bilo vloženega ogromno truda, predvsem lastnega dela in denarja, poleg kabine lokomotive in vrtne železnice, s katero se lahko popeljete, pa je tudi modelna železnica merila G (1:22). Poleg tega ponuja tudi nadvse zanimiv vpogled v kabino čisto prave električne lokomotive serije SŽ 362, tako imenovane Meh. Omenjena kabina je iz 60-ih let 20. stoletja, ki so jo člani ekipe Team Railworks Slovenia sestavljali več let, ideja za obnovo pa je nastala leta 2010.

[maxgallery id=”18967″]

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Butolen M., Dotik pokrajine: 17 kolesarskih poti po Spodnjem Podravju, ZRS Bistra Ptuj, Ptuj 2004

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.