Jeruzalemska vinska cesta

Jeruzalemska vinska cesta
Deli na:

Jeruzalemska vinska cesta – Ptuj izredno bogata zgodovina uvršča med bisere starih mest. Najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem leži v slikoviti pokrajini med Slovenskimi goricami in Halozami ter Dravskim in Ptujskem poljem. Prav Slovenske gorice z okrog 1.017 km2 predstavljajo največje gričevje v Sloveniji. Ležijo v severovzhodni Sloveniji in so bogate z etnološko in kulturno dediščino, pohodniškimi in kolesarskimi potmi, vinotoči in turističnimi kmetijami. Razne pridelovalne kulture na kmetijah so razporejene tako, da osojna pobočja gričev pokrivajo gozdovi, prisojni vinogradi, pašniki in travniki, obrobja pa njive in sadovnjaki. Slovenske gorice se geografsko delijo na Zahodne Slovenske gorice in Ljutomersko-Ormoške gorice, imenovane tudi Prlekija ali Vzhodne Slovenske gorice.

Jeruzalemska vinska cesta

Pot po Jeruzalemski vinski cesti do cerkvice v Svetinjah

Med omenjenimi sodijo Ljutomersko-Ormoške gorice med atraktivnejše predele, saj jih zaznamujejo zeleni vinorodni griči, ki ponujajo čudovite razglede in svežino od Mure do Drave. Ljutomersko–Ormoške gorice so dežela mnogih vinskih gričev in dežela dobre kapljice, klopotcev ter šegavih in razposajenih ljudi. Lapornata tla s primesjo peska in gline, primerno vlažna in zračna, povrhu pa še lahka, topla in globoka, so kakor nalašč za vinsko trto. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Ljubitelji vina lahko izbirajo med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina. Ljutomersko-Ormoške gorice rojevajo svetovno znana vina, kot je na primer jeruzalemčan, na njenih gričih pa so vinsko trto gojili že Rimljani.

Kasneje so uživali sad vinogradov grofje Celjski, Habsburžani, salzburški nadškofje, gospodje Vilturški, pa tudi samostani in mnogi drugi. Ljutomersko–Ormoške gorice ne slovijo le po odličnih vinih, temveč tudi zaradi svoje čudovite pokrajine, za katero mnogi menijo, da sodi med najlepše na svetu. Najlepše izletniške točke na prijaznih, kopastih vinogradniških gričih so Jeruzalem, Svetinje in Litmerk, vse ob znani Jeruzalemski vinski cesti, pa tudi Cerovec, Lahonščak in še bi lahko naštevali.

Jeruzalemska vinska cesta

Pogled na bližnje griče ob Jeruzalemski vinski cesti

Kot sem že omenil je prav poseben kraj Ljutomersko-Ormoških goric s svojim res posebnim in svetim imenom Jeruzalem kjer na vrhovih, ki segajo od 300 do 400 mnm., uspevajo vrhunska bela vina. Jeruzalem je čudovit kraj z energetskimi silnicami, vinsko cesto, prekrasnimi razglednimi točkami ter romarsko cerkvico in prav upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stoletju iskali pot v Sveto deželo. V omenjenem stoletju so na tem mestu zgradili tudi kapelico, ki je bila velika kot današnji prezbiterij, kajti stolp je postal premajhen za vse priprošnje. Kraj Jeruzalem je dobil ime po sliki Žalostne Matere Božje, prinesene iz Svete dežele in kopija omenjene slike še danes krasi glavni oltar cerkve Žalostne matere Božje. Cerkev je bila zgrajena v 17. stoletju (1652) kot plod zaobljube zakoncev in upravljavcev gornjeradgonskega gradu g. Drumpiča in ga. Salome, ki sta pri Žalostni Materi božji Jeruzalemski zaprisegla, da če bo kuga nehala moriti in jo bosta preživela, bosta v Jeruzalemu dala zgraditi cerkev. Zaobljubo sta držala in nastala  je enoladijska cerkev, ki ima štiri oltarje (glavnega in tri stranske). V cerkvici je zanimiva Anina kapela in orgle iz 18. stoletja, ki so najstarejše v mariborski nadškofiji. Na mestu, kjer je glavni oltar, je nekoč stal molitveni stolp za mnoge priprošnje tako križarjev kot romarjev, ki so hodili v Sveto deželo, Palestino, bodisi osvobajat bodisi obiskovat Kristusov grob. V bližini cerkve je tudi Babji klanec, kjer so domačinke leta 1664 premagale mimoidočo turško četo, ki se je vračala iz boja pri Monoštru (St. Gothardu).

Jeruzalemska vinska cesta

Dvorec Jeruzalem s cerkvico Žalostne matere Božje

Jeruzalemska vinska cesta je čudovita v vseh letnih časih in narava ob njej zažari v prav posebnih intenzivnih barvah in oblikah. To lepoto obiskovalcem dodatno popestrijo gostoljubni ponudniki vinske ceste. Turistične kmetije, vinotoči, vinogradniki, izdelovalci unikatnih predmetov in drugi ponudniki, vabijo skozi vse leto v goste. Jeruzalemske vinsko cesto je možno obiskati peš, s kolesom, z avtomobilom ali z avtobusom. Posebno noto daje Jeruzalemsko-Ormoškim goricam tudi gozdni rezervat Jeruzalem, ki leži ravno pri Jeruzalemu in je tako kot celotno območje vključen v Krajinski park Jeruzalemsko-Ormoške gorice. Gre za klimaksni bukov gozd (pod vplivom klime oblikovan gozdni ekosistem), izločen iz gospodarjenja v raziskovalne namene, njegovo geološko podlago pa sestavljajo pliocenski lapor, glina in prod, ki jih prekrivajo glinasta tla. Osebno mi je najljubše po njej postopat peš, saj se pohodnik naužije lepote gričev in svežega zraka v vsej svoji veličini. Pot je enostavna in lahka ter lepo označena, začenja pa se pri Dvorcu Jeruzalem, kjer domuje tudi Turistično informativni center (TIC) in hotel z restavracijo. Pot je dolga 7,2 km in nas vodi do Svetinj oziroma svetinjske cerkve. Na mestu, kjer stoji danes cerkev, so že leta 1603 postavili kapelo na čast vsem svetnikom. Pred to kapelo so se predniki ustavljali, zmolili in se priporočili Bogu, ter nadaljevali svojo pot ali delo. Kmalu se je pri domačinih porodila želja, da iz majhne kapele nastane cerkev, ki so jo leta 1730 posvetili vsem svetnikom.

Jeruzalemska vinska cesta

Griči ob Jeruzalemski vinski poti

Kmalu za cerkvijo le nekaj minut hoje zavije levo v dolino, kjer se obrne nazaj proti Jeruzalemu. Po nekaj kilometrih se pot ponovno prične vzpenjati in se po drugi strani po gričih Malega in Velikega Brebrovnika vrne do jeruzalemskega dvorca. Zanjo povprečen pohodnik porabi okrog 2,5 uri rahle hoje. pri tem pa se seveda lahko ustavi na mnogih razglednih točkah in turističnih ponudnikih. Daleč najbolj znana Taverna Kupljen, nič manj zanimiva pa ni Zidanica Malek in Svetinjska vinska klet ter izletniško vinogradniška-kmetija Ratek in Vinski hram Brenholc. Kulinarična ponudba pri omenjenih je odlična in cenovno dostopna. Nasploh je pot zelo zanimiva že zaradi lepo speljane trase med vinogradniki, poseben čar pa zagotovo dajejo razgledne točke na vrhovih gričev, od koder obiskovalce prevzame čudovit razgled daleč naokrog, vse do Pohorja in Karavank na zahodu, ter Varaždina in Blatnega jezera na vzhodu. Skratka, Jeruzalemsko-Ormoške gorice in njeno Jeruzalemsko vinsko cesto vsekakor priporočam za obisk in verjemite, da nad občutki ne boste razočarani.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.