Hiška Herberstein House

Hiška Herberstein House
Deli na:

Le kakšen korak severno od starega mestnega jedra Ptuja se kot v pravljici razprostirajo obronki čudovitih Slovenskih goric. Popotnik po teh krajih je priča čudovitemu gričevnatemu svetu slikovitih hribčkov, ki se dvigajo s tal kakor strnjeni valovi morja, ki je odteklo pred davnimi časi. Mnogi so poraščeni z prostranimi vinogradi v katerih raste trta žlahtnih vinskih sort, popotniku pa ob tem postrežejo tudi z mnogimi zanimivostmi in lepoto vseh vrst. Severozahodno od Ptuja se v umirjen, zelen in tih svet Slovenskih goric vzdiguje vinorodni vrh, ki so ga domačini že od nekdaj imenovali Mestni Vrh, v res starih časih pa navadno kar Štotperk (Stadtberg). Na koncu tega vrha je eden izmed najlepših razgledov v Sloveniji. Na sever se vidijo Slovenske gorice do Kapele pri Radgoni, na zahod do Kozjaka nad Mariborom ter Pohorje in v daljavi še ob lepem vremenu Savinjske Alpe, na jug Ptujsko polje in Haloze z Rogaško ali Donačko goro in Bočem, na vzhod pa hrvaško Zagorje, ob jasnih dnevih pa tudi Varaždin. Prav takšen razgled je nekoč v svojih spominih opisal v bližnji Drstelji rojen etnolog prof. dr. Matija Murko in še danes je tako.

Foto: Hiška Herberstein House

Le kakšno uro hoda iz Ptuja, stoji na Mestnem Vrhu stara in majhna cimprana hiša, tj. zbita iz lesa in ometana z ilovico, priča davne preteklosti, ki so jo lastniki ohranili v glavnem tako, kot je bila. Gre za dobrih 200 let staro Murkovo domačijo, nekoč Herbersteinovo viničarijo, ki stoji na mirnem in zelo slikovitem delu Mestnega Vrha pri Ptuju. Ta je zadnjih 100 let nudila dom družini Murko, njena zadnja stanovalka pa je bila Julijana – Julika Murko. Ta je v hiši živela do leta 2004, nato pa je skrb zanjo in posest prevzel nečak Niko Murko z ženo Marijo, ki je teti vsa leta pomagal pri obnovi. V družini je očitno bil že od nekdaj prisoten čut za tradicijo in ohranjanje zgodb. Nadvse zanimiva viničarija je danes čisto pravi časovni stroj, saj so poleg arhitekture, fotografij in zgodb dobro ohranjeni in še vedno v uporabi vsakdanji predmeti, sama notranjost hiše pa se ni bistveno spremenila v zadnjih 100 letih.

Herbersteinova viničarija, ki je skupaj z gospodarskim poslopjem vrisana v franciscejskem katastru iz leta 1824, je krita s slamo, obdana pa je s starim sadnim drevjem in brajdo. Ob hiši sta latnik in rožni vrtiček, za hišo pa je ograjen kmečki vrt. Grajena je v leseni kladni konstrukciji, ometana z ilovico in pobeljena z apnom, pokriva pa jo čopasta streha s strešnim napuščem na vhodni strani. Okna so zaščitena z železnimi mrežami in opremljena s polkni. Notranjščina hiše ima danes štiri prostore: na sredini sta veža, ki ji pravijo priklet, in kuhinja z ognjiščem, desno pa je glavni bivalni prostor, »hiša«, s krušno pečjo, ter levo klet. Nekoč sta bili veža in kuhinja en sam prostor, tla v vseh prostorih pa so bila ilovnata. Lesen pod v »hiši« in opečni tlakovci v drugih prostorih so bili narejeni šele po letu 1930. Daljše gospodarsko poslopje sestavljajo trije prostori: hlev, skedenj in listnjak. Hlev, grajen v kladni konstrukciji s tramovnim stropom, zavzema osrednji prostor v gospodarskem prostoru. Skedenj in listnjak z odprtim ostrešjem imata stene sestavljene iz pokončno postavljenih desk, ki so pritrjene na nosilno ogrodje. V hiši in gospodarskem poslopju so ohranjeni vsa stara oprema, različne delovne priprave in orodje, v hiši pa tudi staro pohištvo.

Ker gre za pravo kulturno dediščino so se ob koncu tisočletja oz. leta 1994 na hiši in gospodarskem poslopju sistematično pričela obnovitvena dela tudi s pomočjo Ministrstva za kulturo. Obe stavbi sta tedaj dobili novo slamnato streho, na hiši je bila sanirana strešna konstrukcija, obnovljeni pa so bili tudi zatrep ter leseni svinjaki, nameščeni v podaljšku strehe na zadnji strani hiše. Gospodarsko poslopje je bilo v celoti obnovljeno, na podlagi starih fotografij pa je bila rekonstruirana tudi oslica, strešna odprtina za nakladanje sena.

Obnovitvena dela so se nadaljevala leta 2006. Najprej je bilo treba popraviti slamnati strehi na obeh stavbah. Tako so bili pokrpani poškodovani deli strehe, strešni slemeni, ki so ju poškodovali glodavci in leta 2005 tudi močan veter, pa sta bili v celoti na novo prekriti. Tudi fasade, ki so bile pred leti obnovljene, je bilo treba na nekaterih mestih popraviti. Popravljene so bile z ilovnatim ometom, narejenim po tradicionalni metodi, iz zmesi ilovice, narezane slame in plev. Hiša je bila v celoti pobarvana z apneno barvo v rahlo peščenem odtenku, ometan gospodarski del pa je bil pobeljen z apnom. Stare lončene peči ni bilo več mogoče uporabljati, zato jo je bilo treba razstaviti in ponovno zgraditi. Poškodovane pečnice so bile sanirane in ponovno vgrajene. Lesena vrata kurišča v kuhinji so bila zaradi varnosti zamenjana s kovinskimi, razpokani del dimnika pa je bil na novo pozidan in ometan.

S poletjem 2019 je Herbersteinova viničarija z novimi lastniki naredila prve korake na svoji novi poti. Ker je domačija z vso opremo in pohištvom muzejsko urejena in vključena v pedagoško-turistični program, je novi lastnik pri urejanju okolja poskrbel tudi za potrebno infrastrukturo, vodovod, elektriko in kanalizacijo. Okolje skrbno ureja, skrbi za cvetlični in zelenjavni vrt ter brajde okoli hiše in stari sadovnjak, obnovil pa je tudi vodnjak. V Hiški Herberstein se danes dela, gosti popotnike, deli zgodbe, druži in živi. Novi lastniki omogočajo obiskovalcem oglede in celo nočitve, ki so možne tako med tednom kot čez vikend. V sobi oz. “hiški” obiskovalca pričaka lepo ohranjeno staro pohištvo, ki ga je kot nagrado za pridno delo za viničarja izdelal mizar grofa Herbersteina, predali so polni starih receptov za vsakdanje življenje in posebne priložnosti, pozimi se lahko ogreje ob krušni peči ali s toplo kavo pri “šparhetu”, na stenah so še vedno obešene petrolejke v spomnijo na čas, ko Hiška še ni imela elektrike, tekoče vode in interneta.

Hiška Herberstein je tudi čisto pravi spomenik lokalnega pomena, tako v registru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija (ZVKDS) kot v spominu družine Murko in njihovih sosedov, ki nove lastnike radi obiščejo ob raznih priložnostih in z njimi delijo svoje spomine na Mestni Vrh. Pri Juliki so namreč pomagali delati, k vodnjaku za hišo so hodili po vodo…, tako, da je o viničariji in okoli nje je nastalo nešteto zgodb, katerim novi lastniki z veseljem prisluhnejo in jih delijo z obiskovalci Hiške. Vabljeni na popotovanje skozi čas!

Hiška Herberstein House
Nataša Golob
Mestni Vrh 90, 2250 Ptuj
Tel: +386 70 405 607
E_mail: natasha@herberstein.house
Splet: http://herberstein.house/
Facebook: https://www.facebook.com/herberstein.house/

Hiška Herberstein House

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Hiška Herberstein House 46.454152, 15.851142 Hiška Herberstein House Le kakšno uro hoda iz Ptuja, stoji na Mestnem Vrhu stara in majhna cimprana hiša, tj. zbita iz lesa in ometana z ilovico, priča davne preteklosti, ki so jo lastniki ohranili v glavnem tako, kot je bila. Gre za dobrih 200 let staro Murkovo domačijo, nekoč Herbersteinovo viničarijo. Podrobnosti...

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Nataša Golob
  • Matija Murko, Spomini na Ptuj , Časopis za zgodovino in narodopisje – ČZN 1933, 67–82
  • Spletna stran eHeritage.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.