Skriti Ptuj (Hiden Ptuj) – Vinske degustacije v temi

Skriti Ptuj (Hiden Ptuj) – Vinske degustacije v temi
Deli na:

Skriti Ptuj (Hiden Ptuj) je nova pridobitev za ptujski turizem. V rovih pod ptujskim gradom so namreč zaživele vinske degustacije v popolni temi, ki jih organizira Zavod TuRA Ptuj v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož. Z degustacijami so domiselno oživeti rov pod gradom, obenem pa sledili turističnim trendom na področju kreativno – kulturnega turizma. Vinske degustacije v temi obiskovalcu približajo vino drugače, kot ga je vajen. Popolna tema namreč pomaga, da vino ne samo okuša, ampak ga tudi začuti. Le s pomočjo brbončic zajame okuse in globine vina, ki jih drugače morda ne bi začutil, ob tem pa zajame tudi zgodbo in okuse vina najstarejšega slovenskega mesta. Degustacije so strokovno vodene, celoten proces pa spremlja čutna glasba, ki vse skupaj še dodatno začini.

Rovi pod Ptujskim gradom so vedno burili domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ptuja. Temni in skrivnostni kot hodniki vinskih kleti, ki se raztezajo pod mestnimi ulicami in hišami, v katerih so nekoč prebivali pomembne vinogradniške družine in trgovci z vinom. Vinska degustacija v temi je izjemna izkušnja v mozaiku ptujskih zgodb, s katero obiskovalcu ponudijo prav posebno vinsko izkušnjo, ki izvira iz lokalnega okolja, vendar se dogaja drugače, kot ostale vinske pokušine, ki jih je vajen.

Kot zanimivost lahko povemo, da je v rovu konstantna temperatura 13°C, zato bo obiskovalca poleti prijetno ohladilo, pozimi pa pogrelo. Rovi pod gradom, kjer degustacijo potekajo, niso bili izbrani slučajno, saj je tudi Ptujski grad povezan z vinogradništvom in kletarjenjem. Tradicija namreč sega že v čas Gospodov Ptujskih v 15. stoletje, ko se prvič pisno omenja grajski vinograd in sklepamo lahko, da je grad tedaj že imel svojo vinsko klet.

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.