Murve, živi spomeniki svilogojstva

Murve, živi spomeniki svilogojstva
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 18/04/2023
17:00

Lokacija
Ptujski grad

Kategorije


Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na cikel predavanj V PREPLET NITI VTKANE ZGODBE, ki ga pripravljamo ob razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja.

Drugo predavanje / MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA / Ptujski grad, torek, 18. april 2023, ob 17. uri

Murve so danes številnim ljudem neznane, medtem ko se starejši prebivalci nekdanjih svilogojskih regij še spominjajo obiranja plodov in žetve listov za krmo sviloprejkam. Svila je bila v avstro-ogrski monarhiji cenjeno naravno vlakno. Večstoletne murve, ki so se ohranile v Sloveniji, so živi spomeniki nekdaj aktivnega svilogojstva.

Z vzorčenjem, sistematiko murv in biokemijskimi lastnostmi listov se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru intenzivno ukvarjajo od leta 2015 z namenom obuditve s svilogojstvom povezane morikulture, to je gojenja murv za pridelavo listja, ki služi kot krma sviloprejkam. V mesecu marcu so pričeli z izvajanem Evropskega projekta ARACNE s ciljem ponovnega uvajanja murv v kulturno krajino in ozaveščanja širše javnosti o pomembni ekološki koristi zasajanja murv. Projekt izpostavlja tudi nujno potrebo po ohranjanju zgodovinskih ostankov svilogojstva, zlasti historičnih murv kot naravne vrednote.

Več o tem nam bo povedala dr. Andreja Urbanek Krajnc s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.