Ptujsko jezero, središče za rekreacijo Ptujčanov

Ptujsko jezero, središče za rekreacijo Ptujčanov

Ptuj je prav posebno mesto in je v več primerih nosilec kar nekaj rekordov. Kot najstarejše slovensko mesto, leži tudi ob največjem umetnem oz. stalnem jezeru na slovenskem. Za Ptujsko jezero je značilen raven relief dravske naplavne ravnice, ki ga na vzhodu omejujejo Slovenske gorice, na jugu pa Haloze. Omenjeno območje zaznamuje reka Drava in njeno fluviomorfološko delovanje v preteklosti. Ptujsko jezero se razteza na vodni površini 346 hektarjev, ki ga polni reka Drava. Dolgo je kar 7,3 km in v svojem najširšem delu meri 1,2 km, njegova plovna pot je dolga celih 9 km, največja globina pa 12 m. Jezero dejansko leži ob ostankih obrečne krajine, ki od leta 1979 velja za zavarovano območje Krajinskega parka Šturmovci, nastalo pa je z zajezitvijo reke Drave leta 1978 za potrebe hidroelektrarne Formin. Jezerska voda se v Markovcih pri jezu loči tako, da en del odteka po dovodnem kanalu do hidroelektrarne, drugi del pa ponovno steče po stari strugi Drave.

Ptujsko jezero

Ptujsko jezero in pogled na Ptuj

Nasploh je na jezeru precej aktivnosti, saj je hkrati tudi rekreacijska površina za veslanje, jadranje in deskanje in ribištvo. Ptujsko jezero vsako leto privabi številne ribiče, ki se domov navadno vrnejo z bogatim ulovom, med panoramsko vožnjo z ladjico Čigra pa se z jezera odpira prelep pogled na staro mestno jedro Ptuja ter na bližnje griče Slovenskih goric in Haloz. Ptujsko jezero je že leta pravi raj za rekreativce, saj vse bolj privlači sprehajalce, tekače in kolesarje, ki se lahko podajo po 13 km dolgi urejeni poti okrog jezera. Ta se navadno začne na osrednjem prostoru ptujskega jezera oz. ptujski marini Ranca, kjer obiskovalce razvaja Ranca bara. Sprehajalna pot nato vodi po kroni jezera vse do jeza v Markovcih, nato pa po drugi strani do peš mostu na Ptuju ter skozi ptujski park nazaj na Ranco.

Ranca Ptuj

Športno-rekreativni center Ranca Ptuj

Ptujsko jezero je dobro povezano z vseh strani in je do njega možno dostopati na različne načine. Če na Ptuj prihajate z javnim prevozom, je dostop do jezera od železniške ali avtobusne postaje v smeri proti Dravi čez manjši park. Ko prispete do brega reke Drave zavijete v smeri proti vzhodu skozi park po nasipu do Rance, ali pa preprosto že na postaji zaprosite za prevoz enega od taxi služb. Če na Ptuj prihajate z osebnim avtomobilom, vas do Rance usmerijo table na krožišču pri Puhovem mostu. Skratka do jezera ni težko prispeti.

Na Ptuj v toplejših mesecih prihajajo ljubitelji odbojke na mivki, ki vedno znova povsem napolnijo tribune na mednarodnem turnirju BeachMaster ter igralci rokometa in nogometa na mivki, ki svoje veščine lahko preizkušajo na enem najboljših peščenih igrišč v Sloveniji. Slednje leži ob obali jezera, v neposredni bližini Ranca bara in marine Ranca. V marini je za zdaj prostora za šestdeset plovil, v prihodnjih letih pa predvidevajo, da se bodo njene kapacitete še povečale. Ptujska marina je sicer edina kopenska marina v Sloveniji, Ptuj pa vsako leto gosti državno prvenstvo v jadranju in veslanju na mirnih vodah. Kot sem že omenil, je površina jezera primerna za mnoge vodne športe kot so deskanje na vodi, vožnjo z vodnimi skuterji in motornimi čolni, leta 2011 pa je na Ptujskem jezeru začel delovati prvi slovenski wakeboard park.  Obiskovalci lahko najamejo tudi gumijasti čoln s pogonom na zunanji motor ali pa pedaline. Pri Brodarskem društvu Ranca Ptuj si je mogoče izposoditi še kanu ali kajak in odveslati do ptujskih Term. Če želite, da voda odnese ves nakopičen stres in napore delovnega tedna,  je daljši spust po stari strugi Drave v prava izbira in primerna rekreacija za posameznike, družine in skupine. Zagotovijo vam tudi prevoz oseb in vse potrebne opreme do izhodiščnega  mesta.

Ptujsko jezero se v poletnih mesecih spremeni v pravo kopensko morje, ki smo ga Ptujčani poimenovali kar Ptujsko morje. Ob svojem morju Ptujčani preživljajo proste popoldneve in vikende ter uživajo v lovljenju sončnih žarkov na ptujski plaži, se osvežijo v tamkajšnjem baru, vse poletje pa na Ranci potekajo glasbeno-zabavne in kulturne manifestacije ter tematski vikendi, ki pritegnejo obiskovalce iz vse Slovenije pa tudi iz bližnjih Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Do Rance je iz mesta Ptuj moč priti peš, do jezera vodi urejena kolesarska pot, za avtomobile je ob jezeru zagotovljeno parkirišče. Ptujsko jezero pa je razen središča za rekreacijo Ptujčanov in njegovih obiskovalcev, predvsem in v prvi vrsti, naravni rezervat, ki skupaj s Šturmovci nudi zatočišče več kot 230 vrstam ptic. Te večinoma so večinoma vezane na rečno dinamiko Drave in Dravinje, gnezdijo pa tudi na dveh otočkih na jezeru. Med njimi so tudi redke in zaščitene vrste kot so kormoran, navadna čigra in rečni galeb, ki jih pridejo opazovat ljubitelji ptic iz vse Evrope.

Ptujsko jezero

Račke na Ptujskem jezeru se važno razkazujejo obiskovalcev

Že omenjena pohodniška pot, ki je mimogrede tudi kolesarska, po nasipu in preko jezu v Markovcih nas vodi okoli celotnega jezera in je, kot sem omenil, dolga 13 km, kar zahteva kakšne 3 ure hoje, lahko pa z opazovanjem ptic traja tudi cel dan. Verjemite, ta dan bo pravo doživetje tudi za najmlajše. Ne glede na izbiro aktivnosti, vas bo Ptujsko jezero navdušilo v vseh letnih časih in ob vseh urah dneva. Za romantike pa posebej priporočam doživetje sončnega zahoda, ki je ob Ptujskem morju nekaj res posebnega, saj se sonce zvečer nežno skrije za bližnjim Pohorjem ali ptujsko veduto oz. romantičnim ptujskim gradom.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.