Golf igrišče Ptuj, atraktivnost v sinergiji z naravo

Golf igrišče Ptuj, atraktivnost v sinergiji z naravo
Deli na:

Zraven znamenitosti bogate zgodovine, Ptuj ponuja tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Med njimi je s svojimi zelenimi površinami in sinergijo z naravo zagotovo tudi golf igrišče Ptuj, ki je le kratek skok od starega mestnega jedra. Golf kot igra je zelo dinamičen šport in je prevzel veliko ljudi po vsem svetu. V tem je verjetno iskati razlog, da je Golf klub Ptuj približal priljubljeno igro tudi Ptujčanom. Začetki golfa, kot ga poznamo danes, ima svojo zgodovino na Škotskem, čeprav nekateri trdijo, da so ga igrali že pred našim štetjem na Kitajskem. Igra je postala popularna že sredi 15. stoletja, in takratni škotski kralj Jakob II. jo je leta 1457 celo prepovedal, saj je menil, da ogroža lokostrelstvo, ki je v tistih časih pomenilo temelj vojaških veščin, od katerih je bila odvisna obramba kraljestva. Igra, ki so jo igrali samo na Škotskem, se je v druge predele Velike Britanije preselila šele po kronanju Jakoba IV. za kralja Anglije. Takrat je v Blackheathu, južnem delu Londona, nastalo tudi prvo igrišče zunaj Škotske, imelo pa je sedem lukenj. Golf se je širil skupaj z razvijanjem kolonialnega imperija Velike Britanije, šele proti koncu 19. stoletja pa se je začel pojavljati tudi na evropski celini. V zgodnjih letih so igralci igrali po javnih zemljiščih ob morskih peščinah. Tam so izkoriščali naravne danosti, ovire in zapreke, luknje pa so določali sproti. Prvo igrišče na evropski celini je nastalo blizu Biarritza, kjer je bil ustanovljen Pau klub, prava atrakcija pa je postal golf po nastanku prvega kluba v Cannesu proti koncu devetdesetih let 19. stoletja. V Sloveniji so prvo igrišče z devetimi luknjami zgradili leta 1937 na Bledu, drugih devet lukenj pa so dodali leta 1940. Po podatkih GZS je danes v Sloveniji registriranih 44 klubov s približno 6 tisoč igralci.

Golf igrišče Ptuj

Golf klub Ptuj je postavil temelje golfa na ptujskem območju leta 1992, golf igrišče Ptuj pa je omogočilo razcvet te igre na Štajerskem. Prvi predsednik Golf kluba Ptuj je bil Mag. Danilo Toplek, prvi klubski treningi in tečaji golfa pa so se izvajali na pomožnem golf igrišču oziroma pomožnem nogometnem igrišču NK Aluminij v Kidričevem. Golf klub Ptuj je za tečaje golfa izvajal pod vodstvom profesionalnega učitelja Adama Osmančevič. Za izgradnjo golf igrišča Ptuj so se ob samem koncu 20. stoletja odločili na območju Hajdine, natančneje na ozemlju nekdanje hajdinske gmajne, ki je bila precej neurejena in zapuščena. Velikost takratnega zemljišča je znašala cca. 43 ha, odločitev za to lokacijo pa je bila tudi neposredna bližina ptujskih toplic oz. Term Ptuj, saj je Golf klub Ptuj želel dopolniti tudi turistično ponudbo mesta Ptuj.  Za izdelavo projekta je Golf klub Ptuj najel znanega ameriškega golf arhitekta g. Wiliama H. Barnetta, ki je na Ptuju preživel skoraj eno leto, ter pripravil več načrtov za izgradnjo igrišča. Omenjena lokacija za golf igrišče Ptuj je bila idealna tudi zaradi obstoječe zračnosti z drevesi in običajno najatraktivnejšega elementa igrišča, to je voda. Večino igralnih polj na golf igrišču Ptuj namreč spremljajo vodne ovire. Golf klub Ptuj je z gradnjo golf igrišča na Ptuju začel konec leta 1996, slavnostna otvoritev pa je bila 25. maja 1999. Golf igrišče Ptuj obiskovalca prijetno preseneti, saj je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega in igranje golfa je za mnoge prav sproščujoče.

Golf igrišče Ptuj

Golf igrišče Ptuj je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega in igranje golfa je za mnoge prav sproščujoče. Vsakega igralca prijetno preseneti, saj ima že sama klubska hiša v primerjavi z drugimi slovenskimi igrišči nadvse zanimivo in moderno zunanjost. Oblikovana je v obliki palice za golf, kar je opazno iz ptičje perspektive. Igralcem sta na voljo tudi sezonski bar in Pro shop, kjer so deležni strokovne pomoči profesionalcev, uredijo pa tudi servis opreme. Pred igro lahko na zelenicah oziroma na sosednjem vadišču ob klubskih prostorih vadijo dolge in kratke udarce, v golfski šoli pa si lahko izposodijo vse potrebno za prvi udarec.

Golf igrišče Ptuj

Golf igrišče Ptuj je prava atraktivnost v sinergiji z naravo in očara vsakega igralca, saj se kot prelep grajski vrt razprostira pod veduto ptujskega gradu. S svojimi 18-imi igralnimi polji (par 71), ki se razprostirajo na 52 hektarjih in svojo razgibanostjo ter velikim številom vodnih ovir potoka Studenčnice in dveh jezer, je res nekaj posebnega. Potok Studenčnica in omenjeni jezeri spremljajo kar petnajst od osemnajstih igralnih polj ter očarajo z umirjeno lepoto in s svojimi prebivalci, saj je moč srečati vodne ptice, kot so čaplje, ponirki, labodi, race,… Nanje ob udarjališčih opozarjajo tudi posebne tablice z opisi. Ponekod igralcem pot prekrižajo tudi veverice, srne, zajci in fazani, ki so tukaj našli svoje domovanje. Golf igrišče Ptuj je prav zaradi svoje dinamike in atraktivnosti že večkrat osvojilo laskavi naslov najbolj urejenega golfskega igrišča v Sloveniji.  Na njem lahko golfisti uživajo ne le v igri, ampak tudi ob čudovitem pogledu na naravo in mogočni ptujski grad. Golf je igra, pri kateri je tehnika izjemno pomembna, saj vodi k dovršenosti in dovršenost je skupni imenovalec  značilnosti ptujskega igrišča za golf. Na njem se za dober rezultat ni mogoče zanašati na moč, ampak predvsem na natančnost udarcev. Prav spektakularna je igra pri 14. luknji, kjer je treba par 3 doseči z udarcem na otok.

Golf igrišče Ptuj

Sicer samo golf igrišče Ptuj ni preveč zahtevno, četudi se bodo morali igralci z udarjališč za profesionalce zelo potruditi za dober rezultat. Zaradi svoje konfiguracije je enako primerno za rekreativne igralce, saj ne zahteva dobre telesne pripravljenosti. Tako se igralci lažje osredotočijo na igro in obenem uživajo v bogatem živalskem in rastlinskem življenju na igrišču. Avtohtona flora, ki ustvarja idealne pogoje za nastanitev živalskih vrst značilnih za te kraje, namreč ponuja krasno sprostitev sodobnemu človeku, ki v naravi išče zavetje pred stresnim vsakdanom. Osebno mi je bila všeč njegova umirjenost v kateri si lahko zaslišal igranje vetra z krošnjami dreves in žuborenje Studenčnice. Fasciniral me je tudi pogled na mlado labodjo družino in petje mnogih pic, med katerimi je dominiral kos. Mnogi igralci pravijo, da se na ptujskem golf igrišču enostavno prepustijo naravi in uživajo v igri ter se napolnijo s posebno energijo.

Golf igrišče Ptuj

Golf Klub Ptuj
Mlinska cesta 13, 2250 Ptuj, Slovenija
T: +386 2 788 91 10
E: golf@golfinvest-ptuj.si
W: www.golf-ptuj.si

Golf igrišče Ptuj

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Golf igrišče Ptuj 46.419516, 15.848946 Golf igrišče Ptuj (Golf klub Ptuj) Zraven znamenitosti iz bogate zgodovine, Ptuj ponuja tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v lepo urejenem naravnem okolju. Med njimi je tudi golf igrišče, ki je le kratek skok od starega mestnega jedra. Podrobnosti... Golf igrišče Ptuj (Golf klub Ptuj) Mlinska cesta 13, 2250 Ptuj Tel.: +386 2 788 91 10 Fax: +386 2 788 91 11 E-pošta: golf@golfinvest-ptuj.si Splet: http://www.golf-ptuj.si/sl/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.