Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož

Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož
Deli na:

Popotnika, ki ga pot ponese na stari Ptuj in svoje pohajkovanje po dolini reke Drave nadaljuje po stari rimski poti na vzhod, pod obronki Jeruzalemskih goric na naravni terasi nad Dravo pričaka mesto Ormož. Različne arheološke najdbe pričajo o bogati zgodovini mesta, katere najpomembnejši glasnik je Grad Ormož. Zgradili so ga Ptujski grofje kot obrambo pred Osmani, danes pa so v njem našle svoje mesto zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, glasbena šola, radio Prlek in Turistično informativni center – TIC Ormož. Leta 2018 se jim je pridružila še prikupna Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož ˝Kava za dva˝, ki jo je ustanovilo socialno podjetje Center ponovne uporabe iz Ormoža s programom socialne aktivacije. Grad je bil namreč prej v tem delu zapuščen in prazen, saj se je pred leti iz njega preselila knjižnica. Kroženje virov in znanja ter veščin je izhodišče njihovega razmišljanja k iskanju rešitev v lokalnem okolju, zato te rešitve potem postanejo dobra praksa za širše okolje in spodbudijo k razmišljanju in spremembi načina življenja. Izzivi niso bili lahki. Zapuščeni prostori v propadajočem stanju v ormoškem gradu, naraščanje količin izdelkov- kosovnih materialov, ki so še v dobrem stanju, a jih ljudje usmerijo med odpadke, ker jih ne želijo več, vedno več izdelkov za kratek čas uporabe in naraščajoče število prejemnikov denarnih pomoči (brezposelnih, nekateri tudi 19 let, brez upanja, da sploh kdaj dobijo zaposlitev) jih niso ustavili v nameri pri iskanju rešitev. V okoljskih in socialnih problemih, katerih se je zaveda tudi lokalna skupnost, so poiskali rešitev v projektu »Socialne aktivacije«, ki prispeva k opolnomočenju ciljnih skupin za približevanje trgu dela. Tako so dejstvo, da je bilo v Ormožu težko dobiti pravo kavo, ter dejavnost ponovne uporabe združili v prikupnem ambientu in ustvarili novo tržno nišo za izhode iz programov, kar je priložnost za razvoj socialnih veščin in spretnosti, dvig funkcionalnih kompetenc in pridobitev novih znanj ter informacij za vključenost dolgotrajno brezposelnih oseb v družbo.

Vzpostavljena Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož z izvajanjem dejavnosti »naredi sam« z medgeneracijsko funkcijo omogoča povezovanje skupnosti, kjer se ljudje pogovarjajo, družijo in imajo pozitivni odnos do narave, ljudi in omejenosti virov. V ta namen so obnovili vse prostore v treh grajskih sobah in jih opremili po principu ponovne uporabe, torej ni noben izdelek, niti oprema nova. Vse je narejeno lokalno, izdelano na inovativni način, tako da se spodbuja k kreativnosti in lokalni produkciji. V šivalnici zaposleni invalidi zaposlitvenega centra EKO Ormož izdelujejo različne izdelke iz odvečnega tekstila in oblačil, kot so torbe, različne vrečke, nahrbtniki, oblačila, gospodinjski pripomočki, unikatni predpasniki za otroke, ženske in moške. Gre za izdelke, ki jih ni mogoče kupiti v klasični trgovini, saj so narejeni 100% iz ostankov materiala, kjer se z designom doseže unikatnost izdelka. Izdelujejo tudi po naročilu, stranke pa si lahko same sešijejo ali popravijo svoja oblačila, zarobijo prt, zaveste, skrajšajo hlače itd. ob tem pa pokramljajo ob dobri kavici, ki jo skuhajo na prav poseben način. Šivalnica je nostalgično opremljena s kosi pohištva, ki spominjajo na preteklost, hkrati pa se zazna funkcionalnost postavitve opreme.

Krojilna miza je npr. izdelana iz postelje in omare, klasične omare so povišane z ostanki lesa, starinski šivalni stroj ima funkcijo odlagalne površine. Srednja soba, ki je v funkciji prav prikupne lokalne trgovinica nudi možnost nakupa oblačil, torbic, obutve po simbolični ceni in opozarja na pomen družbene odgovornosti pri modi. Kotiček za otroke je prava ˝mini delavnica˝, kjer je veliko praktične opreme in izdelkov, ki spodbujajo k kreativnosti. Otroci bodo z uporabo senzorične mize pridobivali na ročnih spretnostih in tako krepili finomotoriko, ki postaja že resen problem. Osrednja soba je kavarniška popravljalnica, kjer si lahko obiskovalec sam skuha kavo iz domačih pražarn na prav poseben način, ki ni značilen za naše področje; na pesku. Prav zanimivo in domiselno je, da si jo lahko obiskovalec pripravi povsem sam na svoj način. Kavo si najprej zmelje s kavnim mlinčkom, jo skuha v džezvi in si na koncu postreže s pravo vintage skodelico, ki jo potem odnese domov. Skodelica namreč vedno znova spomni na pomen kroženja surovin, ki so vsebovani v izdelkih, ki jih mnogi zavržejo kot odpadke. Kavo si je torej potrebno skuhati (ne čakati,  da to naredi nekdo drug), po svoji želji in okusu.

V socialnem podjetju Center ponovne uporabe Ormož zatrjujejo, da je princip ˝naredi sam˝ tisto, kar manjka sodobni družbi, da postane bolj srečna. Torej, kava se popije v izbrani skodelici, kavna usedlina se zlije v domačo kanglo za mleko, kajti le-ta se uporabi za gojenje bukovih ostrigarjev. Zato je v tej sobi gobji kotiček, kjer se naučite gojiti gobe in tako razmišljati o novih poslih, ki si pojavljajo kot problem. Kroženje virov je tako ključna naloga kavarniške popravljalnice, ki nudi tudi možnost, da se obiskovalec nauči sam izdelati lokalne dobrote, ki gredo v pozabo. Kavarnica torej ne zaračuna kave, ampak simbolično ceno skodelice (1,2 eur), ki jo potem obiskovalec tudi odnesete domov. Na hodniku je vsem znano in nadvse zanimivo kolo sreče, izdelano iz kolesa voza in šivalnega stroja, ki spodbuja k upanju, kajti vsaka od 12-tih številk prinaša simbolično darilo v vrečki iz blaga, ˝Made in Ormož˝. Če imate doma žito in želite iz njega svojo moko, si lahko na starodavni mlin na kamne žito zmeljete in tako imate svojo moko. Številni, skoraj pozabljeni izdelki tako obiskovalca vračajo v čas, ko so hrana, oblačila, izdelki imeli svojo vrednost in ko so bili ljudje bolj srečni kot danes. Pri vzpostavitvi dejavnosti Popravljalnice in grajske kavarnice Ormož so sodelovali tudi udeleženci socialne aktivacje, ki so preko učnih delavnic spoznali možnosti osebnega razvoja, vrednotenja dela in spoštovanja omejenosti narave. Dejstvo, da v naravi vse kroži, pove vse. Nikakor ni sprejemljivo, da narašča število prejemnikov denarnih pomoči, medtem ko ni delavcev za enostavna fizična dela. V razumevanju kroženja je nekdo odpovedal. Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož prinaša novo razumevanje pomena vrednotenja dela, odgovornosti, izzivov in družbene odgovornosti, ki vodi k zadovoljstvu. Družba potrebuje novo pot, ki vodi k večjemu zadovoljstvu in iskanju rešitev po poti narave.

Center ponovne uporabe Ormož (socialno podjetje)
Vrazova ulica 9, 2270 Ormož
PE Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož
Grajski trg 3, 2270 Ormož
Tel: +386 41 634 594 (Marinka)
E-pošta: ormoz@cpu-reuse.com
Splet: www.cpu-ormoz.si

Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož 46.406707, 16.151301 Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož ˝Kava za dva˝ V Gradu Ormož je svoje mesto našla prikupna Popravljalnica in grajska kavarnica Ormož Kava za dva, ki jo je ustanovilo socialno podjetje Center ponovne uporabe Ormož. Podrobnosti...

Viri

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Predstavitvena brošura CPU Ormož
  • http://www.eko-tce.eu/cpu-old/centri-ponovne-uporabe/cpu-ormoz

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.