Maistrov stolp na Zavrhu

Maistrov stolp na Zavrhu
Deli na:

Zavrh je idilično razloženo naselje v Občini Lenart na slemenu nad Pesniško dolino v Slovenskih goricah. Sleme, na katerem se razprostira Zavrh je na severni strani pokrito z mešanimi gozdovi, na južni strani pa se raztezajo vinogradi, sadovnjaki in majhne njive. Področje spada med stara vinogradniška območja, kjer so v preteklosti prevladovale viničarije, pojav trtne uši pa je konec 19. stoletja uničil precej vinogradov, ki se šele v zadnjih letih ponovno obnavljajo.

maistrov stolp

Na Zavrh se precej obiskovalcev odpravi zaradi čudovitega razgleda po okolici, ki je še posebej zanimiv z razglednega stolpa in ogleda spominske sobe, posvečene velikemu Slovencu, pesniku, intelektualcu in generalu Rudolfu Maistru – Vojanovu (1874–1934). Ta je po prisilni upokojitvi leta 1923 uteho iskal v lepotah Slovenskih goric, na oddih pa je prihajal prav v Stupičevo vilo na Zavrh. Maistrov stolp je turistično društvo postavilo v njegov spomin leta 1963, v bližnji Stupičevi vili kjer je Rudolf Maister napisal drugo pesniško zbirko Kitice mojih (1929), pa so leta 1986 uredili Maistrovo spominsko sobo.

maistrov stolp

Prvotno je na mestu sedanjega razglednega stolpa stal leseni, ki so ga leta 1963 postavili po načrtih generalovega sina, ing. Boruta Maistra. Načrt je predvidel 25 m visok leseni stolp, člani društva so se takoj lotili akcije zbiranja lesa. Zbrali so preko 30 kubičnih metrov kostanjevega lesa, les pa so podarili številni posamezniki in Kmetijsko gospodarstvo Selce. Ves les so s kravjimi vpregami vozili na zbirno mesto. Z njegovo  postavitvijo so pričeli spomladi leta 1963, dela pa so opravljali tesarski mojstri pod vodstvom Alojza Krajnca. Maistrov stolp so odprli 21. julija 1963, ko je na Zavrhu potekala njegova svečana otvoritev. Svečanosti se je udeležilo preko 3000 obiskovalcev, ob tem pa so slovesno odkrili tudi spominsko ploščo generalu Maistru. Ploščo so darovali Maistrovi borci iz Maribora, odkril pa jo je Maistrov borec Zmago Porekar.

maistrov stolp maistrov stolp

Razgledni Maistrov stolp je vremenu kljuboval vse do leta 1979, ko ga je neurje močno poškodovalo in je začel ogrožati domačine in obiskovalce. Leseni stolp so minirali, njegove ostanke pa odstranili. Danes se na istem mestu nad slemenom Zvrha dviga 17 metrov visok kovinski Maistrov stolp, ki so ga izdelali Klemosovi učenci iz Lenarta leta 1983. Ob lepem vremenu se s stolpa vije izjemen razgled od Pohorja, Kozjaka, Boča, Donačke gore in vrhov sosednje Hrvaške vse do madžarskih ravnin.

maistrov stolp

Leta 1982 so se domačini lotili ureditve prej omenjene spominske sobe posvečena generalu Rudolfu Maistru – Vojanovu, idejno zasnovo spominske zbirke pa je oblikoval g. Aleš Arih iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor. Spominska soba, ki je dobila prostor na podstrešju že omenjene Štupičeve vile, je odprla vrata 14. septembra 1986, novembra 1999 pa so jo preselili v bližnji obnovljen zadružni dom (sedaj kulturni dom). Dokumenti v spominski sobi predstavljajo Maistrovo življenje in delo, med njimi so rokopisi nekaj njegovih pesmi, fotografije njegovih borcev za severno mejo, Maistrovih sodobnikov na Zavrhu in med njimi završke Katrce, ki je menda vsak dan tekla v Lenart, od koder je upokojenemu generalu prinašala časopise. Ogled spominske sobe je možen po predhodni najavi, vse dni v tednu. Vstopnina za individualne obiskovalce in skupine do 10 ljudi znaša 2 evra, za skupine (10 in več oseb) pa 1,50 evra.

Turistično društvo pripravlja v novembru Maistrove dneve v spomin na svojega častnega krajana in znamenitega Slovenca, organizirajo pa tudi prvomajski pohod iz Lenarta na Zavrh in postavitev »majpana«, majskega drevesa. V avgustu pripravljajo še ˝klopotčev bal˝, ki obuja tradicijo postavitve klopotca.

Informacije za ogled
Turistično društvo Rudolf Maister – Vojanov Zavrh
Zavrh 42, 2232 Voličina
T: +386 2 720 84 24
M: +386 41 900 750
E: drustvo@tdrmv-zavrh.si

Maistrov stolp Zavrh

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Maistrov stolp Zavrh 46.538576, 15.826621 Maistrov stolp na Zavrhu Zavrh je idilično razloženo naselje v Občini Lenart na slemenu nad Pesniško dolino v Slovenskih goricah. Na Zavrh se precej obiskovalcev odpravi zaradi čudovitega razgleda po okolici, ki je še posebej zanimiv z razglednega stolpa in ogleda spominske sobe, posvečene velikemu Slovencu, pesniku, intelektualcu in generalu Rudolfu Maistru – Vojanovu (1874–1934). Podrobnosti...

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.