Gostilna Ribič na Ptuju

Gostilna Ribič na Ptuju
Deli na:

Ptuj je prastaro in najstarejše slovensko mesto, ki se zraven svojih kulturnih znamenitosti in tradicije ponaša tudi z izjemno kulinariko in vinsko tradicijo. V njegovi preteklosti so bile kulinarične navade samega mesta in podeželja precej različne. Na podeželju so uporabljali jedi pripravljene iz domačih pridelkov, kjer je bilo meso na mizi le ob praznikih, meščanska hrana pa je bila bolj pod vplivom dunajske kuhinje. Prav zato je kulinarična bogatost in pestrost jedi na Ptujskem za mnoge prava kulinarična pustolovščina in pri tem ne moremo mimo znamenite ptujske gostilne Ribič, kjer zraven klasičnih jedi ponuja pristno domačo hrano v sodobni preobleki. V gostilni Ribič kuharski mojstri pod taktirko Vladimirja Pignarja ustvarjajo mojstrovine primerne za vsako priložnost, saj nudijo najboljše iz repertoarja morskih in mesnih jedi v očarljivem ambientu, ki ga ustvarja reka Drava.

gostilna ribič

Ko omenjamo gostilno Ribič ne moremo mimo nadvse zanimive zgodovine, katere skromni začetki sežejo že pred daljno leto 1872. V omenjenem obdobju je namreč v usnjarski četrti zrastlo popularno gostišče za flosarje, splavarje in tržničarje. V tistih časih je bila ena izmed večjih mestnih pekarn znana po svojih pekovskih izdelkih daleč naokrog. Tako kot danes je na levo od pročelja gostilne Ribič stal takrat leseni most preko reke Drave, ki je služil kot glavna vpadnica v mesto. Tukaj so svoj prehod naredili mnogi delavci, trgovci, popotniki in meščani, zraven pa je stala mitnica. Celoten kraj je zaznamovala mestna tehtnica po kateri je postal tudi znan trg – Tehnični trg. Zanimiv je tudi podatek, da je takratna pekarna zapisala svoje ime v anale mesta, ko je bilo potrebno z drugimi pekarnami stopiti skupaj in zahtevati dela prost dan za pekovske mojstre, ki so pridno skrbeli, da mesto ni bilo lačno.

gostilna ribič

Od leta 1985 ko je gostilna Ribič prvič odprla svoja vrata v obliki kot jo poznamo danes je minilo že nekaj let. Sedaj se odpravlja na novo pot ker želijo potisniti meje kulinarike še naprej in postaviti mesto Ptuj na kulinarični zemljevid tega dela Evrope. Odgovornost za nadaljevanje te bogate tradicije prevzema restavracija Pan, ki je zavezana h kakovosti, pristnemu gostoljubju in kulinarični kreativnosti, ki bo še naprej gradila sloves gostilne Ribič na Ptuju in širše.

gostilna ribič

Tako ima gostilna Ribič na voljo 120 mest za goste v pritličju in prvem nadstropju, v poletnih toplejših mesecih pa je na voljo tudi terasa ob rečnem bregu Drave, kjer lahko gostijo do 90 oseb. Ponudba jedi je skozi vse lepo pestra on bogastvu okusov pa lahko gostje spoznajo:

  • pristno domačo kuhinjo s pridihom sodobnosti,
  • pestrost okusov tradicionalne kulinarike,
  • jedi pripravljene iz surovin pridelanih na lokalnem območju,
  • jedi, ki sledijo sezonskemu ciklusu leta
  • vrhunska vina, ki so jih pridelali lokalni vinogradniki in v drugih vinskih deželah

Ob ogledu starega Ptuja obiska tradicionalne gostilne Ribič torej enostavno ne gre izpustiti, saj vas bo prijazno osebje razvajalo z značilnimi morskimi in mesnimi jedmi, predvsem pa tradicionalnimi ptujski jedmi med katere sodi znamenita Ptujska kurentova juha. Omenjeno juho po pristnem starem receptu je v pustnem času možno dobiti le v gostilni Ribič. Za povrh vsega vas seveda razveselijo še z izjemnimi sladicami, ker pa je Ptuj s svojo okolico prava zakladnica vinske tradicije so za ljubitelje vin dodali bogato vinsko karto, v kateri lahko gostje izbirajo med vrhunskimi vini raznih sort. Skratka prav prisrčno in vljudno vabljeni v gostilno Ribič, saj se boste pri njih zelo prijetno počutili.

Gostilna Ribič
Dravska ulica 9, 2250 Ptuj
T:  +386 2 749 06 35
M: +386 41 808 449
W: http://pan-restavracija.si/gostilna_ribic/
E: gostilna.ribic@talum.si

Delovni čas:
torek-četrtek: 10.00 – 22.00
petek, sobota: 10.00 – 23.00
nedelja: 10.00 – 22.00

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.