Galerija Florijan

Galerija Florijan
Deli na:

Veliko kulturnih spomenikov najstarejšega slovenskega mesta in v njegovem širšem okolju ter čudovit naravni svet bližnjih Haloz in Slovenskih goric je imelo na umetnike, predvsem pa likovne ustvarjalce, poseben vpliv. Omenjeno kulturno in naravno bogastvo je umetnike preprosto vabilo k sebi in mnogi so se Ptuju posvetili skozi vse življenje svojega ustvarjanja. Med njimi je bil tudi akademski slikar Albin Lugarič, ki je od vseh ustvarjalcev, ki so živeli in slikali v starem mestu ob Dravi, ostal najbolj vztrajen. Kot že rečeno, na Ptuju je bil rojen, tukaj je preživel otroštvo in mladost, tukaj je učil ter ustvarjal skoraj pet desetletji. Staro mesto in ptujska okolica sta zaznamovala Lugaričevo slikarstvo, slikar pa se je zavezal pokrajini in ljudem v tem koncu slovenske dežele. Nasploh je ptujska preteklost in sedanjost umetniško, predvsem pa likovno, zelo bogata, saj so svoj delež umetniškega snovanja prispevali tudi drugi veliki slovenski umetniki. Ptuj je čarobno privlačen tudi za umetnike sodobnega časa, v njem pa se je umetnosti zapisal tudi Bogomir Lugarič Mirč, ki sodi med mlajše ptujske ustvarjalce. Ta je svojo likovno senzibilnost, doživljanje umetnosti in spoštljiv odnos do kulturne dediščine ter smisel za likovno kompozicijo in barve razvil prav ob očetu, slikarju Albinu Lugariču.

Mirč, kot ga kličejo mnogi, je svojo umetniško pot začel v začetku devetdesetih let 20. stoletja, ko se je oprijel fotografskega aparata, v središču starega Ptuja pa uredil prodajno galerijo z imenom Florijan. Ime nakazuje na bližnji spomenik z razgibano figuro, posvečen sv. Florijanu, ki so se mu meščani Ptuja priporočili kot zavetniku pred požari leta 1745. Galerija je prav posebna, saj v njej obiskovalec lahko občuti energijo, prežeto z deli očeta in sina, slikarja in fotografa, ki doživljata svet kot ognjemet barv, vreden ustvarjalnega odziva. Tako lahko v galeriji obiskovalec občuduje slikovita likovna dela Albina Lugariča, izvrstnega krajinarja in temperamentnega kolorista, ki niso bila nikoli razstavljena in so pravo presenečenje.

Galerija Florijan

V Galeriji Florijan lahko obiskovalec občuduje tudi še nerazstavljena dela Albina Lugariča

Čeprav je njegovo slikarstvo bilo zavezano realizmu, lahko obiskovalec v galeriji zasledi tudi njegove eksperimente proti abstrakciji. O Lugaričevi ustvarjalnosti pričajo tudi mnoge druge umetnine v galeriji, predvsem pa zadnji opus še nerazstavljenih enostavnih risb in skic, ki njegovo slikarstvo nenehno vabi k novim primerjavam in analizam. Mirč je po njegovi smrti leta 2014 začel očetova dela sistematično urejati, v njegovi bogati zapuščini pa je odkril nadvse zanimiv opus sakralnih del. Teh je kar 35 in večinoma gre za dela, ki prav tako niso bila javno predstavljena zato se je odločil, da jih 28 podari minoritskemu samostanu na Ptuju. Omenjena dela so tako javnosti razstavljena na stalni razstavi v refektoriju minoritskega samostana.

Prava posebnost galerije Florijan so tudi fotografije Mirča, ki je od začetka iskal motive s črno belim filmom med starimi ptujskimi hišami in v čarobnem svetu krajinskega parka Šturmovci, kasneje pa se je usmeril v abstrakten način izražanja v barvah. Med prvimi serijami barvnih fotografij so se znašli zavrženi predmeti na ptujskem odpadu, v njih pa je Mirč odkrival zanimive oblike in pestre barve. Za omenjene fotografije je značilna prevladujoča ploskovitost in predvsem barvna intenzivnost.

Galerija Florijan

Bogomirj Lugarič – Mirč je od začetka iskal motive s črno belim filmom.

V galeriji je zaslediti tudi njegove zanimive skulpture, ki so prav posebne, saj je svoj umetniški navdih pričaral iz odpadnega železa. Njegove zamisli so večplastne saj ob fotografiranju na odlagališču železa in ostalega materiala naleti na forme, ki ga instinktivno spominjajo na točno določene oblike. Njegove skulpture opazovalca prav izzovejo k občudovanju, saj v preprostih, zavrženih ostankih najde zelo zanimive elemente, ki skupaj tvorijo prepoznavni del ali celoto. Navadno gre za enostavne, naravne oblike, homogene kompozicije, ki so izvzete iz odpadne materije. V njegovih plastikah tako najdemo avtoportret, portret, figuro ali predmet. Nekatere plastike so le kompozicije, ki spominjajo na uravnotežene mehanizme, katerih osnovni členi so krogi (popolni geometrijski liki), znotraj katerih se vrtijo novi krogi. Zaradi tega dajejo skulpture občutek nestabilnosti, hkrati pa krožno gibanje daje simetrijo in skulpturi vnaša dinamiko.

Galerija Florijan

Bogomir Lugarič – Mirč v svoji galeriji

Tudi če vam umetnost ni tako blizu, ob obisku Ptuja, starega mesta ob Dravi, enostavno ne smete mimo Galerije Florijan, njen obisk pa vas zagotovo ne pusti ravnodušnega.

Galerija FLORIJAN
Bogomir Lugarič
Mestni trg 3, SI – 2250 Ptuj
T: +3862 788 59 73
M: +386 31 846 962
E: bogomir.lugaric@gmail.com
W: http://galerija-florijan.com/

Error: map could not be loaded - a map with the ID does not exist. Please contact the site owner.

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.