Dornavski cigani

Dornavski cigani
Deli na:

Prav vsak tradicionalni pustni lik ima svojo zgodovino, skozi katero raste, se razvija, se ohranja in živi v dušah ljudi. V preteklosti so v Dornavo redno prihajali cigani, ki so prosjačili od hiše do hiše. Prosili za darove vaščanov, najbolj pa so se razveselili mesa, kruha in žive kokoši. V vas so prišli peš, ali pa so se pripeljali z lesenimi vozovi. To prosjačenje je spodbudilo naše prednike, da so se tudi sami po letu 1950 prvič preoblekli v cigane. Volja in moč sta jim omogočili, da so se leta 1961 predstavili tudi na ptujskem karnevalu. Predniki so s tem pustili lepo tradicijo, ki jo želijo v Etnografske društvu cigani Dornava nadaljevati in tudi ohraniti. Prva leta so se vozili s konji in vozovi, sedaj pa se na povorke okoliških vasi podajo kar s traktorji. Življenje cigana nekoč ni bilo le prosjačenje, pač pa so se ukvarjali z različnimi obrtmi. Brusili so nože, škarje, popravljali ure, dežnike in lonce.

dornavski cigani

Prekupčevali so z zlatnino, prodajali ure. Ciganke so po svetu znane po svoji jasnovidnosti in »šloganju« iz kart, roke, kave… Ves ta življenjski slog skušajo v društvu čim bolj posnemati in približati ljudem, ki jih gledajo. Najbrž se marsikomu porodi ideja, da so cigani tudi muzikanti. Igrajo največkrat kitaro ali harmoniko. So samouki, imajo odličen posluh in čut za igranje. Ob dobri glasbi si še kaj spečejo, se veselijo, zapojejo, zaplešejo,… Ne hitijo. Za vse najdejo čas. Prižgejo cigareto, pijejo kavo. Na svet gledajo s svetle plati. Na etnografskem liku cigana iz Dornave je nek poseben čar, ki ga težko ubesedimo. Najbolj pomembno je, da si cigan s srcem.

dornavski cigani

V društvu obiskujejo pustne povorke, različna gostovanja, prireditve, zaželeni so na obletnicah, rojstnih dnevih in gostijah, kjer so presenečenje večera. Redno jih spremlja tudi ciganski ansambel Trio CIGO, kateri jih predstavi z njihovo cigansko himno. V letu 2010 so se udeležili tudi 3. mednarodnega Čivijaškega karnevala v Šabcu, gospod Tinček Ivanuša iz Ptuja pa jih je predstavil s filmom Dornavski cigani. S svojim značajem in kulturo so pri domačinih in ostalih oboževalcih pustili velik etnografski vtis. Prav zaradi tega želijo vas Dornava marsikomu približati ne samo po najlepšem baročnem biseru, to je gradu Dornava, ampak tudi po ciganih. Zavedajo se, da je biti cigan nekaj posebnega in edinstvenega, saj je potrebnega veliko notranjega navdiha, da postaneš lik. Dolgoletno tradicijo peljejo naprej po stopinjah prednikov, vendar rišejo nove poti in pišejo zgodovino. Za naše potomce. Cigani so vedno v gibanju, nemirni, njihovo cigansko geslo pa se glasi: »GREMO – CIGANSKA AKCIJA!«

dornavski cigani

Etnografsko društvo Cigani Dornava
Dornava 136, 2252 Dornava
Spletna stran: www.cigani-dornava.si
E-mail: info@cigani-dornava.si
Facebook: Cigani Dornava

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Avtorica besedila: Mojca Prigl, uni. dipl. lit. komparativistka

 

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.