Brankin vrt, Brunšvik

Brankin vrt, Brunšvik
Deli na:

Ptuj ima zelo slikovito naravno zaledje z mnogimi hribčki in dolinami, ki s svojo naravno lepoto prevzamejo vsakega popotnika. Med takšne kraje sodi tudi Dravsko polje, prav poseben in obsežen ravninski del ob najstarejšem slovenskem mestu na desnem bregu reke Drave. Sedanjo dolino je reka Drava utrla po koncu zadnje ledene dobe in ustvarila ugodne pogoje za naselitev ljudi ki so skozi obdobja ob gojenju kulturnih rastlin razvili tudi poseben občutek za krajinsko oblikovanje. Čudovita in nadvse zanimiva krajina ima razložena naselja in med seboj sklenjene vasi obcestnega tipa v katerih imajo prebivalci lepo urejeno okolico svojih domov. Vrtovi in parki namreč v sodobnem svetu močno pridobivajo pomen prav zaradi današnjega hitrega življenjskega ritma, saj omogočajo ljudem, da začnejo svet okrog sebe opazovati z drugimi očmi. Parki in vrtovi so tako poleg vidnega oblikovanja in zaznavanja vrtnih in parkovnih ureditev povezani še s čutnim zaznavanjem oz. percepcijo (slušnim zaznavanjem ter vonjem).

Ljudje zato oblikovanju naravnega in grajenega okolja vrtov in parkov dajejo velik pomen, saj predstavljajo prav posebno okolje za preživljanje prostega časa in sprostitev. Med prav posebne in čudovite kotičke spada Brankin vrt v Brunšviku, ki je začel nastajati leta 1984 kot sadovnjak, a so ga kasneje zamenjale čudovite okrasne rastline. Gre za lepo zasnovan zasebni okrasni vrt obdan s cipresami, ki mu nudijo zaščito, med okrasnimi rastlinami pa kraljuje kar 270 čudovitih vrtnic. Zraven čudovitih vrtnic lahko obiskovalec občuduje tudi visoka okrasna drevesa in rododendrone, okrasne jablane in češnje, ter drugo okrasno grmičevje. Med gredicami dišečih vrtnic vodijo zvite potke k množicam različnih trajnic, host, azelej, klematisov ter nadvse zanimivo zasnovanimi  in prijetnimi kotički za počitek in sprostitev. V drugem delu vrta preseneti čudovit pogled na ribnik s slikovitimi cvetovi lokvanja ob robu pa se bohotijo praproti, plahtice in kak­šna zanimiva skala in druge obvodne rastline.

Vrt ponuja tudi precej sadnih grmovnic, med katerimi moramo omeniti ameriške borovnice, kosmulje, josta, cepljene robide ter sadna drevesa kot npr. žižula, kaki in fige. Kot se spodobi za vinorodno območje v vrtu ne manjkajo zanimivo speljane brajde z belo in rdečo jurko ter tudi majhen, a prav tako lepo urejen zelenjavni vrt. Obrobo tvorijo zelišča in dišavnice, ki jih je veliko tudi drugod po okrasnih gredah, kjer rastejo v sožitju z lilijami, plamenkami, rudbekijami, perunikami, maslenicami, makom, zvončicami, ožepom, salvijami ter drugimi trajnicami. Nasploh je okrasni Brankin vrt nadvse zanimivo zasnovan in si ga obiskovalec lahko ogleda skoraj skozi vse leto saj na njem vedno nekaj cveti, bogato zasnovan vrt pa privablja številne ptice.

Na povsem svobodni zasnovi vrta ne gre spregledati številnih srobotov, ki skupaj z vrtnicami oblikujejo stene ali streho številnim kotičkom za posedanje. V družbi s floridskim drenom, magnolijo, okrasnimi češnjami, jablano, majnico, rdečelistnim rujem in nagnojem tvorijo barvite slike, ki poživljajo zelene stene gabrov in cipres. Brankin vrt je priznan v Sloveniji kot primer dobre prakse v zasaditvah cvetja, okrasne in uporabne drevnine z zelišči ter zdravilnimi rastlinami, jagodičjem in se ponuja kot učni poligon za male in velike. Vodni motiv je ustvarjen kot dober približek naravnemu, kjer imajo raj vodne in obvodne živali, pticam pa je idealno napajališče in kopališče. Čudoviti Brankin vrt si je možno ogledati po predhodnem dogovoru.

Brankin vrt, Brunšvik
Branka Gregorinčič
Brunšvik 68 c, 2327 Rače
Gsm: +386 70 999 795
E-mail: branka68c@gmail.com
Splet: http://users.triera.net/gregbran/index.html

Brankin vrt, Brunšvik

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Brankin vrt, Brunšvik 46.434802, 15.733262 Brankin vrt, Brunšvik Ptuj ima zelo slikovito naravno zaledje z mnogimi hribčki in dolinami, ki s svojo naravno lepoto prevzamejo vsakega popotnika. Med takšne kraje parki in vrtovi, ki poleg vidnega oblikovanja in zaznavanja vrtnih in parkovnih ureditev povezani še s čutnim zaznavanjem oz. percepcijo (slušnim zaznavanjem ter vonjem). Med prav posebne in čudovite kotičke spada Brankin vrt v Brunšviku, ki je začel nastajati leta 1984. Podrobnosti...

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.