Železniški park Ptuj

Železniški park Ptuj
Deli na:

Ko obiskovalce Ptuja pot ponese tudi na njegove bližnje griče Mestnega vrha jih preseneti prav zanimiva posebnost. Nedaleč stran oziroma kakšne pol ure hoje od samega centra mesta v Mestnem Vrhu pri Ptuju popotnike namreč pozdravi Železniški park Ptuj. Ta je nastaja že leta 2011 in je plod trdnega dela mlade ekipe šestih ljubiteljev železnic pod imenom Team Railworks Slovenia. Brata Anej in Mitja Vaupotič (Ptuj), Mark Ravbar (Sežana), Nejc Svetec (Šmartno ob Paki), Matic Kaučič (Murska Sobota) in Aljaž Topič (Šentrupert) so se spoznali preko spleta in foruma vlaki.info. Sprva se je pojavila bila ideja o vrtni železnici, ki pa je zaradi projekta obnove kabine lokomotive SŽ 362-023 za potrebe lokomotivskega simulatorja za nekaj časa zastala. V Železniški park Ptuj v Mestnem vrhu pri Ptuju je bilo vloženega ogromno truda, predvsem lastnega dela in denarja, poleg kabine lokomotive in vrtne železnice, s katero se lahko popeljete, pa je tudi modelna železnica merila G (1:22). Železniški park Ptuj označujejo tudi železniški signali, ki tvorijo dediščino ptujske proge. Prav tako je ekipa mladih zanesenjakov ohranila vodni napajalnik z železniške postaje Ptuj, ki je več kot 20 let demontiran ležal ob samem poslopju postaje.

Železniški park Ptuj

Železniški park Ptuj

Mladi člani Team Railworks Slovenia so v Železniški park Ptuj nazadnje namestili še napravo za ročni prevoz kolesnih dvojic po obratu ptujskih železniških delavnic, znameniti Mramor. Poimenovali so ga v železniških delavnicah na Ptuju, kjer je služboval, zadnja leta pa je le čakal na boljšo prihodnost, datira pa nekje v čas okoli leta 1900. Nasploh je Železniški park Ptuj prežet s starinami, in železniško dediščino s katero se  ukvarja predvsem član ekipe Mitja Vaupotič, ki se še posebej zanima za elektromehanske signalnovarnostne naprave. V hiši pri dedku imajo inštalirano železniško maketo, ki trenutno še ni dostopna širši javnosti, je pa nadvse zanimiva. Sestavljena je iz maerklinovih tirov C-gleis, vozni park je izdelek različnih podjetij kot so SŽ 342-004 Moped, SŽ 03-002 Kraševka, SŽ 541-007 Živa, SŽ 643-026 Đura, ipd., ter različni vagoni Slovenskih železnic. Same kratice navadnim obiskovalcem ne povedo veliko, je pa vse skupaj zelo zanimivo.

Železniški park Ptuj

Železniška maketa

Na maketi je tudi več objektov, najbolj zanimiva pa sta modela objektov črpalke za nafto s postaje Pragersko, ki ju je izdelal sam Anej Vaupotič, ter model železniške postaje Ptuj, ki jo je pred več kot desetimi leti izdelal pokojni član SŽPS Branko Vaupotič, oče Mitja in Aneja, ko je bila maketa še v povojih. Omenjena soba z maketo je prava muzejska zbirka naprav manjšega prometnega urada s prve polovice 20. stoletja V omenjenem uradu sta zraven makete predstavljena tudi prometniški in kretniški blok z mislinjske proge, ki jih je Mitja na novo vzpostavil in zvezal, tako da je danes možno demonstrirati osnovno postavitev železniške proge s signali, potno zaporo in bločno zaporo. Predstavljen je še pogonski mehanizem za zapiranje zapornic, zvočna deska, ternion s postaje Moškanjci, komposter z Lendave ter uro na nihalo z oznako JDŽ.

Železniški park Ptuj

Kabina električne lokomotive

Železniški park Ptuj ima tudi res posebno znamenitost, saj ponija vpogled v kabino čisto prave električne lokomotive serije SŽ 362, tako imenovane Meh. Omenjena kabina je iz 60-ih let 20. stoletja, ki so jo člani ekipe Team Railworks Slovenia sestavljali več let, ideja za obnovo pa je nastala leta 2010. Člani ekipe so naleteli na dve odpisani kabini v Centralnih delavnicah Maribor in svojo idejo zaupali vodji delavnic, ki mu je bila ideja všeč. Omenjeni kabini zaradi vsebnosti azbesta nista bili primerni, zato so z iskalno akcijo našli ustreznejšo v Centralnih delavnicah Ljubljana. Manjkajoče dele so v minulih letih pridobivali iz več odpisanih lokomotiv in na koncu je sledila še organizacija prevoza kabine iz Ljubljane. Spomladi 2013 so člani ekipe Team Railworks Slovenia začeli z intenzivno prenovo kabine in pripravo simulatorja. Najprej so pripravili temelje na katero so postavili kabino, kasneje pa je sledila še obnova njene zunanjosti in notranje opreme. Dele v notranjost kabine so povsem razstavili in jih obnovili, pomagali pa so si tudi s fotografiranjem. Sčasoma je sledilo še namestitev vrat in zasteklitev, namestitev kablov in njihovo sistematično povezovanje. Skratka člani ekipe Team Railworks Slovenia so se zelo potrudili, da je Železniški park Ptuj dostopen tudi širši javnosti, ki si lahko na nadvse zanimiv način ogleda delo strojevodje na električni lokomotivi. Železniški park Ptuj je odprt vsako prvo nedeljo v mesecu od 13.00 – 18.00, vsi ostali obiski in ogledi pa so možni po predhodni najavi. Vstop je prost, v primeru slabega vremena pa se ogled prestavi za en teden.

Železniški park Ptuj

Notranjost kabine lokomotive

Železniški park Ptuj
Mestni Vrh 56A, Ptuj
Mitju Vaupotič
T: +386 51 225 328
E: mitja120@gmail.com

Železniški park Ptuj

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Železniški park Ptuj 46.442254, 15.871066 Železniški park Ptuj Ko obiskovalce Ptuja pot ponese tudi na njegove bližnje griče Mestnega vrha jih preseneti prav zanimiva posebnost. Nedaleč stran oziroma kakšne pol ure hoje od samega centra mesta v Mestnem Vrhu pri Ptuju popotnike namreč pozdravi Železniški park Ptuj. Podrobnosti... Kontakt: Mitja Vaupotič Mestni Vrh 56a, 2250 Ptuj Tel: +386 2 778 18 81 Gsm: +386 51 22 53 28 E-mail: mitja120@gmail.com

Viri

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.