Vinska klet in vinoteka Osterberger na Ptuju

Vinska klet in vinoteka Osterberger na Ptuju
Deli na:

Najstarejše mesto na Slovenskem že od nekdaj slovi po odlični raznovrstni kulinariki ter predvsem po odličnih vinih. Mesto ima za seboj že sedem stoletij tradicije pridelovanja in negovanja vin v svojih kleteh. Vinsko trto so začeli gojiti že Kelti in Iliri, tradicijo pa so kasneje nadaljevali še Rimljani in Slovani, ki so se zlili s staroselci in se od njih naučili obdelovati vinsko trto ter osvojili vinogradniško tehnologijo. Prav zaradi tega se lahko stari Ptuj pohvali z kar nekaj vinskimi kletmi in vinotekami. Ena od teh je tudi vinska klet in vinoteka Osterberger, ki se imenuje po prvih lastnikih hotela, Francu in Constanci Osterberger, ki sta leta 1890 na dražbi kupila hišo in pravico do opravljanja kavarniške obrti. Družina je bila v hotelu do leta 1945, nato je pa lastnica postala država. Spomin na lastnika najdete v valuti fasade, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger). Franc Osterberger starejši je umrl leta 1905, njegove posle pa je prevzela vdova Konstanca. Po njeni smrti so vso premoženje podedovali njuni otroci. Sin Franc Osterberger je kasneje vodil hotel, Aleksander pa se je podpisoval kot upravitelj skupnega posestva Osterberger na Gorci, v Dežnem 43. Danes v stavbi z baročnim pročeljem in zelo zanimivo zgodovino gostuje čudoviti mestni Hotel Mitra, ki se nahaja v okolju starega mestnega jedra mesta Ptuj, na Prešernovi ulici 6 in Grajski ulici 1. Celoten hotel s svojo lokacijo, zunanjo podobo in z notranjo ureditvijo prostora prikazuje videz starega mestnega jedra. Prvi zapisi o objektu so iz leta 1777.

Od takrat ima objekt bogato in pisano zgodovino, in sicer:

  • leta 1777 je bil lastnik objekta trgovec Johann Widner,
  • leta 1786 je bila v objektu kavarna KIEPERTZ,
  • leta 1809 gostilna s prenočišči ZLATI NOJ,
  • leta 1890 hotel OSTERBERGER,
  • leta 1945 Dom JLA,
  • leta 1990 Hotel Mitra

S prenovljeno vinsko kletjo in vinoteko je hotelu uspelo obudil še eno zgodbo, ki je bila močno prisotna v razvoju bogate zapuščine sedanjega hotela in najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Že nekaj let pred in po letu 1900 se je v hotelu odvijala izredno pomembna dejavnost tistega časa, ki jo je vodil Franc Osterberger starejši, ki ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja.

Zveza kmetijskih društev Štajerske je je leta 1907 vinogradništvu Osterberger dodelila srebrno državno medaljo s častno listino za dosežke na področju vinogradništva. Za popularizacijo svojih vin iz vinogradništva Domajna, je svoja sortna vina pošiljal  številnim šolam in društvom. Plodno sodelovanje je vsako leto krepil z visoko šolo za vinogradništvo in sadjarstvo v Klosterneuburg, kjer so ob pokušnjah izobraževali mlade vinogradnike in vinarje, o čemer pričajo ohranjene zahvale. Z vini se je redno predstavljal na vinskih sejmih, kjer je na Ljubljanskem velesejmu leta 1927 za svoja vina prejel zlato medaljo. Leta 1927 je bil Franc Osterberger član prireditvenega odbora  Oblastne vinske razstave in vinskega sejma na Ptuju, ki je bil od 15. do 17. januarja. Za vloženo delo in promocijo slovenskih vin mu je Veliki župan mariborske oblasti leta 1928 izrekel posebno zahvalo. Tako je sedaj, v čast velikega vinskega pridelovalca in vinarja, poimenovan reprezentančni prostor Hotela Mitra oziroma prenovljena vinska klet in vinoteka »Osterberger«, ki ponuja žlahtna in vrhunska vina iz treh vinorodnih dežel Slovenije oziroma Podravja, Posavja in Primorske. Gostom vinske kleti je na voljo pokušina različnih vrhunskih vin, ki so postreženi v izbranem kozarcu 1 dcl. Nekatera izbrana vrhunska vina so na voljo za pokušino samo v celotni steklenici.

Vinska klet torej s ponudbo priznanih vin iz celotne Slovenije, občasno pa ob koncih tedna, gostuje priznane vinogradnike in njihova vina v povezavi z kulturno – družabnim programom. Vinska klet sprejme do 40 ljubiteljev žlahtne kapljice, v pestri ponudbi vinoteke lahko vsak obiskovalec izbere in kupi vrhunsko vino, ki si ga zaželeli zase ali svoje prijatelje. Omamen vonj, prefinjen okus, zapeljiva aroma, vinska kultura in skrbna pridelava današnjih vinogradnikov iz vinorodnih dežel Slovenije bo poskrbelo, da lahko vsak obiskovalec v obnovljeni vinski kleti Osterberger doživi zgodbo, ki jo je pisala zgodovina in pri tem razvajali svoje brbončice v vrhunskih vinih kot so Traminec, Renski rizling, Rumeni Muškat, Modri Pinot, Šipon, Cviček, Rebula, Merlot … V sled temu je obisk vinske kleti Osterberger in razvajanjem ob žlahtni kapljici vsekakor nepozaben in predvsem obvezen dogodek na potepanju in raziskovanju najstarejšega slovenskega mesta Ptuja.

Hotel Mitra
Prešernova 6, SI-2250 Ptuj
T: +386 2 78 77 455
M: +386 51 603 069
E: info@hotel-mitra.si
W: http://www.hotel-mitra.si/

Vinska klet in vinoteka Osterberger

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Vinska klet in vinoteka Osterberger 46.419997, 15.869257 Vinska klet Osterberger Vinska klet in vinoteka nosi ime po prvih lastnikih, Francu in Constanci Osterberger, ki sta leta 1890 na dražbi kupila hišo in pravico do opravljanja kavarniške obrti. Družina je bila v hotelu do leta 1945, nato je pa lastnica postala država. Spomin na lastnika najdete v valuti fasade, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger). Danes v stavbi z baročnim pročeljem in zelo zanimivo zgodovino gostuje čudoviti Hotel Mitra. S prenovljeno vinsko kletjo in vinoteko je hotelu uspelo obudil še eno zgodbo, ki je bila močno prisotna v razvoju bogate zapuščine sedanjega hotela in najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Že nekaj let pred in po letu 1900 se je v hotelu odvijala izredno pomembna dejavnost tistega časa, ki jo je vodil Franc Osterberger starejši, ki ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja. [ podrobnosti ... ]

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Hotel Mitra
  • Pulko Jani, Prenova objekta s statusom »Nepremična kulturna dediščina, na primeru rekonstrukcije Hotela Mitra na Ptuju˝, 2010, diplomsko delo

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.