Spomenik sv. Florijana na Ptuju

Spomenik sv. Florijana na Ptuju
Deli na:

Na enem od osrednjih ptujskih trgov starega mestnega jedra, ki je nastal v 14. stoletju v povezavi z vzhodnimi ali ogrskimi mestnimi vrati (Mestni trg), s svojo razgibano figuro kraljuje zanimiv spomenik, posvečen sv. Florijanu. V strahu pred nenehnimi požari, eden je zajel mesto in prizadel večino hiš starega mestnega jedra tudi leta 1744, so se meščani priporočili zavetniku pred požari sv. Florijanu in mu leta 1745 postavili velik spomenik. Kamniti svetnik v antičnem vojaškem oblačilu stoji na kopici oblakov, okrog njega pa vihra ogrinjalo in prapor, ki ga drži v levici. Putto (lik zavaljenega otročička, skoraj vedno fantka, pogosto nagega in s krili) ob svetnikovih nogah zliva vodo iz golide na cerkev, iz katere se proti oblakom stegujejo plameni. Prvotno je bila dinamično baročno razgibana kompozicija spomenika precej obsežnejša, saj so leta 1761 okrog Florijana postavili še osem figur, ki so obstopile osrednjo plastiko.

Florijanov spomenik Ptuj Florijanov spomenik Ptuj

Skupina je povsem obvladala ne ravno velik tržni prostor in ob obnovi spomenika leta 1865 so omenjene figure umaknili, kompozicijo s Florijanom pa namestili na nov podstavek. O obnovi spomenika iz omenjenega leta priča tudi marmorna plošča na podstavku, ki je v nemškem jeziku. Zanimivo je, da nekega podatka, kam so pospravili odstranjene figure v starih zapisih ni najti. Spomenik je bil zadnjič obnovljen oziroma rekonstruiran v letih 1992 – 1993 s sredstvi Republike Slovenije in Mestne občine Ptuj. Rekonstrukcijo je vodil Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor, plastiko spomenika sv. Florijana pa je izdelal akademski kipar Viktor Gojkovič.

Florijanov spomenik

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Florijanov spomenik 46.419852, 15.871575 Florijanov spomenik Na enem od osrednjih ptujskih trgov starega mestnega jedra, ki je nastal v 14. stoletju v povezavi z vzhodnimi ali ogrskimi mestnimi vrati (Mestni trg), s svojo razgibano figuro kraljuje zanimiv spomenik, posvečen sv. Florijanu. V strahu pred nenehnimi požari, eden je zajel mesto in prizadel večino hiš starega mestnega jedra tudi leta 1744, so se meščani priporočili zavetniku pred požari sv. Florijanu in mu leta 1745 postavili velik spomenik. Kamniti svetnik v antičnem vojaškem oblačilu stoji na kopici oblakov, okrog njega pa vihra ogrinjalo in prapor, ki ga drži v levici. Putto (lik zavaljenega otročička, skoraj vedno fantka, pogosto nagega in s krili) ob svetnikovih nogah zliva vodo iz golide na cerkev, iz katere se proti oblakom stegujejo plameni. Podrobnosti...

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Krušič M, Slovenija turistični vodnik, str. 204, Mladinska knjiga, 1995
  • Brence A, Šamperl Purg K., Ptuj z okolico, Kulturna skupnost Ptuj, 1988

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.