Regrat z ocvirki (špehov regrat)

Regrat z ocvirki (špehov regrat)
Deli na:

Regrat je vsem dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo, sezona nabiranja njegovih okusnih listov pa se pričenja prav v pomladnih mesecih. Sveže nabrane liste lahko uporabimo kot solato ali sesekljane z drugimi zelišči tudi v skuti kot zeliščni namaz. Iz starejših listov lahko skuhamo juho ali pa jih zdušimo kot špinačo in ji dodamo maslo.

Regrat je zelo hranilna rastlina in se prvič omenja že davnega leta 1546 v Zeliščnem leksikonu, ki ga je spisal Hieronymus Bock. Njegovo uživanje splošno krepi zdravje, saj so listi in korenine bogat vir vitaminov in rudnin (vsebujejo več vitamina A kot korenje). Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti (spodbuja odvajanje vode), že tradicionalno pa ga uporabljajo pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča.

Sestavine
  • 25 dag regrata
  • 2-3 krompirje
  • sol, zaseka, kis
Priprava

Krompir skuhamo, ga olupimo in z vilicami razdrobimo. Zaseko prepražimo in dodamo h krompirju, vse skupaj okisamo in solimo ter s to mešanico prelijemo regrat, ki ga dobro premešamo. Ponudimo še toplega. Po želji lahko dodamo še kislo smetano. Na enak način pripravimo tudi endivijo (špehova tiva).

Vir

  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
  • Foto: Boris Farič
  • http://www.las-bogastvopodezelja.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.