Piceki

Piceki
Deli na:

Nasploh je zaradi raznih okoliščin na Ptujskem nekakšno klasično šemsko ozemlje Slovenije, ki slovi po zanimivih pustnih običajih in slovitih maskah, med katerimi zraven znamenitega koranta lahko srečamo tudi piceke, ki so značilni prav za Ptujsko polje. Piceke lahko na Ptujskem občudujete le v času pusta in pri tem spoznavate prav posebno ljudsko izročilo, ki se prenaša iz roda v rod. Gre za redko masko, ki jo sicer poznajo še na Goričkem in v Benečiji ter je povezana z nesnostjo pri kokoših in dobro letino na vrtu. Včasih so piceki ali kokotiči, se pravi petelinčki hodili okrog po domačijah že nekaj dni pred pustom, v masko pa so se oblekli le otroci. Navadno so si pod pazduho navezali belo spodnje krilo in belo srajco na glavo pa nadeli dolgo koničasto kapo iz belega papirja. Obraz jim je zakrivala bela papirnata maska, s seboj pa so imeli tudi palico, ki je imela na spodnjem koncu navezan šop kurjih peres na gornjem delu pa nasajeno glavo pravega petelina. Navadno so zajahali omenjeno palico ter skakali in plesali ob orglicah, ki je nanje igral njihov spremljevalec pobirač. Ta je bil oblečen kot starejši moški v stare hlače, srajco, suknjič in moder predpasnik ter klobuk. S seboj pa je nosil tudi košaro (cajno) s plevelom oz. semenom ter lesene grablje. Omenjeno košaro je uporabljal tudi za darove domačih.

piceki

Do danes je maska piceka doživela kar nekaj sprememb, zato lahko pogosteje srečamo masko odeto v posebno belo oblačilo, ki je speto okrog vratu, na glavi pa ima visoko stožčasto kartonsko kapo s pisanimi papirnatimi trakovi. Obraz ima navadno namazan z barvicami v roki pa leseno palico, na kateri ima spredaj narezljano kurjo glavo, zadaj pa privezan šop kurjih peres. Maska pobirača se je ohranila oz. ni doživela nekih večjih sprememb. Picek  skupaj s svojim pobiračem hodi od hiše do hiše in na dvorišču zapojeta eno od  tradicionalnih pesmi in zaplešeta ter želita dobro letino in nesnost pri kokoših. V virih je zaslediti npr. dve zanimivi pesmi:

˝O mati, dajte se spoznati, da te vidli, kak naš picek pleše! Pleši, pleši, picek, da de zraslo materi dosti fsega f tem leti.
Zdaj pa bomo malo posejali repno, korejevo, runino pa še šalatno in malo pograbljali, da nedo ftiči pozobali. Ho, ho, mati, dajte se spoznati!˝

˝Dobro jutro, mati! Dajte no že gori vstati, kikeriki, kikeriki, naš picek vaše kure budi˝

Viri

  • Kuret Niko, Maske slovenskih pokrajin,Cankarjeva založba, Ljubljana 1984
  • Makarovič Marija, Dediščina Lancove vasi in okolice, ZRS Bistra Ptuj, Lancova vas: Folklorno društvo, ptuj 2003
  • Etnografsko društvo Korant Markovci, Naš Fašenk … Fašenk v Markovich, Publikacija izdana ob 20. fašenku v Markovcih, Markovci 2011
  • Brence Andrej, Tradicionalne pustne maske na ptujskem območju, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Ptuj 2011

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.