Center interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj)

Deli na:

Center interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj) je javni zavod, ustanovljen leta 1994. Prostore za dejavnost na Osojnikovi 9 je odprl leta 2003, deluje pa kot mladinski center, njegove ciljne skupine pa so otroci in mladi. Zavod je bil ustanovljen z namenom otrokom in mladim ponuditi kakovostne priložnosti za razvijanje ustvarjalnosti in pridobivanje izkušenj na področju mladinskega dela. Omogoča druženje, neformalno učenje, organizira pester izbor interesnih dejavnosti, počitniške programe, posreduje različne informacije, daje možnosti uresničevanja lastnih zamisli mladih, se vključuje v mednarodno sodelovanje, prostovoljno delo in odpira možnosti za aktivno vključevanje mladih v programe in projekte na nacionalni in evropski ravni.

Negujejo vrednote kot so odprtost, izvirnost, pridobivanje znanja, sodelovanje in razvijanje dobrih odnosov. Njihovo poslanstvo je usmerjeno, da kot kot mladinski center na področju Mestne občine Ptuj samostojno in v sodelovanju z zainteresiranimi javnostmi izvaja prostočasne interesne dejavnosti za otroke in mladino ter razvija področja mladinskega dela. Njihova vizija je postati pokrajinski mladinski center kot spodbujevalec mladinskega dela na področju Spodnjega Podravja. V sled temu Zavod skozi vse leto organizira nadvse zanimive projekte, ki so odmevni ne samo na Ptuju temveč tudi širše.

Sejem prostega časa

center interesnih dejavnosti ptujSejem prostega časa se odvija v začetku vsakega šolskega leta na katerega mladinski center povabi mnoge organizacije, ki na Ptuju mladim ponujajo različne športne, kulturne, izobraževalne, prostovoljske in druge programe, da predstavijo svojo bogato ponudbo širši javnosti na skupni prireditvi. Sejem se odvija kot skupna predstavitev vseh zainteresiranih organizacij, ki poteka prvo ali drugo soboto v septembru na Mestni tržnici.

.

Jazz v CID-u

center interesnih dejavnosti ptujNa temelju večletne tradicije mednarodnega Festivala kitare Ptuj v organizaciji Centra interesnih dejavnosti, ki se je zgodil pet zaporednih pomladi med leti 2006 in 2010, so v CID-u zgradili nov glasbeni cikel, Jazz v CID-u. Ta v štirih vikendih v času klubske sezone združuje odlične koncerte raznolikih slogov jazz glasbe in dinamične, za glasbenike in poslušalce odprte jam sessione, ki k jazzu pristopajo na najbolj pristen in spontan način – z improvizacijo. Ljubitelji dobre glasbe se na Jazzu v CID-u družijo približno vsaka dva meseca. Zraven jam sessionov za aktivno udejstvovanje skrbijo tudi glasbene delavnice z izjemnimi gostujočimi glasbeniki, ki jih vsaj enkrat na leto organiziramo v sodelovanju z Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj. CID se lahko ob JAZZ V CID-u pohvali s številnimi uspešnimi koncerti in delavnicami jazz glasbe, na katerih so se do sedaj predstavili glasbeniki mlajših generacij ter številni mednarodno priznani domači in tuji umetniki. V sodelovanju z Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj in mnogimi ptujskimi glasbeniki jim je v preteklih letih uspelo vzpostaviti prepoznavno ptujsko glasbeno sceno, na katero so lahko več kot ponosni.

Mednarodne izmenjave mladih in prireditve za otroke

center interesnih dejavnosti ptujV nadaljevanju lahko omenimo še projekta Mednarodne izmenjave mladih, kjer se mlade, ki se želijo udeležiti mednarodnih izmenjav, najprej udeležujejo v pripravljalni skupini. Člani pripravljalne skupine dobivajo mnoge koristne informacije o možnostih sodelovanja na izmenjavah, vedno pa so na voljo tudi za to, da prisluhnejo vašim »mednarodnim idejam« in priskočijo na pomoč.  Velike prireditve kot so Velika otroška maškarada za otroke,  Pomladna vetrnica, Jesenski živžav in Veseli december že vrsto let prirejajo v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Ptuj. Na njih skozi igro in prosti čas svojo ustvarjalnost in zamisli krepijo najmlajši.

Mestni kino Ptuj

center interesnih dejavnosti ptujCenter interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj) je tudi upravljavec Mestnega kina Ptuj, ki se že od začetka, kot eden izmed pobudnikov in gonilnih členov, aktivno vključuje v nastajanje Art kino mreže Slovenije. Gre za združenje slovenskih prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, ki si prizadeva olajšati in izboljšati delovanje malih mestnih kinematografov v svetu, v katerem prevladujejo komercialni multipleksi. Ponosni so na to, da je leta 2011 Mestni kino Ptuj postal tudi član ugledne mednarodne mreže Europa Cinemas, ki trenutno združuje 1.036 kinematografov v 588 mestih 60 držav sveta. S tem se je Mestni kino Ptuj zavezal, da ga bodo vodila naslednja načela:

  • spoštovanje filmske umetnosti in promoviranje filmske kulture,
  • prikazovanje višjega deleža kakovostnega filmskega programa (t.i. art kino),
  • prikazovanje višjega deleža evropskih filmov in filmov iz tretjih držav,
  • prikazovanje višjega deleža neodvisnih filmov,
  • organiziranje zanimivih spremljevalnih aktivnosti za različne ciljne skupine (t.i. event cinema),
  • namenjanje posebne pozornosti filmski vzgoji otrok in mladostnikov,
  • skrb za filmsko izobraževanje in vzgojo vseh starostnih skupin občinstva.

V Centru interesnih dejavnsosti Ptuj si mestno kinodvorano v bližnji prihodnosti predstavljajo predvsem kot žlahten prostor kulture, ekvivalenten gledališču, ki občinstvu ponuja raznolik program vrhunske kakovosti. V sled temu prikazujejo filme in organizirajo dogodke, ki gledalce spodbujajo k refleksiji sveta okrog nas in avtorefleksiji ter nam nudijo estetske užitke. Čeprav popularne uspešnice ostajajo del programa ptujskega kina, se lahko pri njih na lastne oči prepričate, da odličnih filmov ne snemajo samo v Hollywoodu (oziroma še bolje: tistih najboljših sploh ne).

Namen partnerstva med CID Ptuj in spletnim portalom Discover Ptuj

V podjetju promoToUR Agencija za promocijo turizma, Črtomir Rosić s.p. kot lastnikom in upravljavcem osrednjega ptujskega spletnega portala www.DiscoverPtuj.eu sprejemamo in vidimo Center interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj) kot ustanovo širšega družbenega pomena na ptujskem, saj smo mnenja, da bi Ptuj in njegova širša okolica brez njihovega truda in ustvarjalnosti ostala preprosto brez pomembnega utripa in družbenega življenja ter skrbi za mlade. Kaj takšnega si težko predstavljamo zato smo se z njimi dogovorili za partnerstvo v smislu dodatne promocije njihovih prireditev in dogodkov v širšem kontekstu razpoznavnosti s tem pa otroke in mlade spodbuditi k udeležbi pri njihovih odličnih projektih. Mlajši generaciji se z njihovimi programi in aktivnostmi odpirajo široke možnosti razvoja svojih talentov, ustvarjalnosti in kvalitetnega preživljanja prostega časa. Pomembno se nam zdi, da so vsi projekti strokovno vodeni in strukturirani v smislu krepitve otrokovih osebnostnih lastnosti in sposobnosti ter zdravega oz. pozitivnega doživljanja družbenega okolja.

Center interesnih dejavnosti Ptuj
Osojnikova cesta 9, 2250 Ptuj, Slovenija
E: cid@cid.si
W: http://www.cid.si/
T: +386 2 780-55-40
F: +386 2 779 21 81
M: +386 41 604-778

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.