Eko muzej Polenšak

Eko muzej Polenšak
Deli na:

Polenšak je prikupen kraj v SV delu Slovenije v Občini Dornava ob prometni cesti, ki povezuje Ptuj in Ljutomer, od Ptuja pa je oddaljen vsega 15 km. Kraj leži na nadmorski višini 297 m na mestu kjer se Ptujsko polje zaključi pod vznožjem prvih gričev vinorodnih Slovenskih goric. Tako se z vrha Polenšaka ponuja pohodniku čudovit razgled na ravnino Ptujskega in Dravskega polja, bližnji baročni dvorec Dornava, ponosni ptujski grad in naprej v ozadju še vrhove Pohorja, Boča in Donačke gore.

eko muzej polenšak

Romarska cerkev Marijinega obiskanja in zraven nje vaška lipa

V preteklosti je bil Polenšak skromen zaselek v Slovenskih goricah z romarsko cerkvico Marijinega obiskanja iz začetka 17. stoletja (1621), zidanim župniščem, krčmo in nekaj vaškimi kočami. Tudi življenje v bližnjih vaseh je potekalo skromno, ljudje pa so se večinoma ukvarjali s poljedelstvom, živinorejo, vinogradništvom in sadjarstvom. Okolico so krasili prostrani pretežno bukovi gozdovi, ki so bili bogati z gobami in divjačino. Naravne danosti, pridne roke domačinov in predvsem prisotnost romarske cerkve Marijinega obiskanja so doprinesle, da se je nekoliko odmaknjena slovenjegoriška vasica začela razvijati. Romarska cerkev na Polenšaku je privabljala na tisoče romarjev in domačini so se začeli zavedati pomembnosti svojega kraja. Danes je Polenšak krajevno središče s cerkvijo v centru vasi na kateri se razprostira prostrana zelenica z lipo, ki nudi senco mimoidočim popotnikom. Obdajajo jo župnišče, hiše, podružnična šola, naokrog pa so raztreseni zaselki majhne župnije Polenšak, ki šteje devet manjših hribovitih vasi. V kraju imajo tudi manjšo trgovino, gostilno z dolgoletno tradicijo, novo gasilsko-kulturno dvorano ter turistični dom nadvse aktivnega Turističnega društva Polenšak, ki že od leta 1963 ohranja bogato ljudsko izročilo oz. kulturno dediščino.

eko muzej polenšak

Ta je pomemben vir za razumevanje in razlago življenjskih navad nekega kraja in njegovih ljudi zato v kraju že od nastanka društva prirejajo tradicionalni kmečki praznik žetve na star način. Omenjena žetev s pridihom preteklosti predstavlja v kraju in tudi širše bogat kulturni in družabni dogodek, vezan na dragoceno kulturno dediščino naših prednikov. Zraven tega so domačini in člani društva vse od njegove ustanovitve začeli zbirati in na svojih prireditvah razkazovati stare kmečke predmete. Na začetku so bili to predmeti, ki so jih uporabljale predvsem gospodinje in so sovpadale z razstavo kruha in pogač. Z leti je zbirka starih predmetov in orodja naraščala, s tem pa je nastala potreba po primernem razstavnem prostoru in hrambo le-teh.

Tako so leta 1990 odprli že omenjen turistični dom v katerem je od leta 1995 stalna zbirka starega kmečkega orodja in predmetov. Ta se nahaja v mansardi doma, kjer so lepo uredili tudi nadvse zanimivo ˝kmečko izbo˝. Zraven doma so leta 2003 postavili tudi pravo kmečko gospodarsko poslopje in z namestitvijo večjega starega orodja dali pravi pomen besede ˝gumna˝. V omenjenem poslopju vsako leto v času praznika žetve prikazujejo mlatev, šopanje, rezanje slame, mletje zrnja ter ostalih del vezanih na žetev po starih običajih. Za nadaljnji razvoj turističnega doma so člani društva leta 2011 pridobili evropska sredstva, kar jim je ob njegovi otvoritvi novega oz. dograjenega dela, leta 2012 prineslo tudi uradni naziv Eko muzej Polenšak. Ta ohranja in prikazuje pomemben del naše preteklosti, ki je že skoraj pozabljen in predstavlja nenadomestljivo vrednoto pri ohranjanju kulturne dediščine ptujske in okoliške pokrajine.

eko muzej polenšak

Ravno zaradi tega obisk stalne zbirke starih kmečkih orodij in predmetov v Eko muzeju Polenšak nadvse priporočam, za ogled pa se je potrebno prvotno najaviti pri Turističnem društvu Polenšak.

Turistično društvo Polenšak
Franc Kukovec, predsednik
Polenšak 6b, 2257 Polenšak
T: +386 2 756 07 71
M: +386 41 403 713
E: kukovec.franc@gmail.com
W: http://td.polensak.com/

Eko muzej Polenšak

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Eko muzej Polenšak 46.468220, 16.046047 Eko muzej Polenšak V muzej starih kmečkih orodij in predmetov so domačini vse od njegove ustanovitve začeli zbirati in na vaških prireditvah razkazovati stare kmečke predmete. Na začetku so bili to predmeti, ki so jih uporabljale predvsem gospodinje in so sovpadale s tradicionalno razstavo kruha in pogač Od setve do žetve. Podrobnosti... Turistično društvo Polenšak Franc Kukovec, predsednik Polenšak 6b, 2257 Polenšak T: +386 2 756 07 71 M: +386 41 403 713 E: kukovec.franc@gmail.com W: http://td.polensak.com/

Vir:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.