fbpx

V Mestnem kinu Ptuj nastaja nova kinodvorana

V Mestnem kinu Ptuj nastaja nova kinodvorana
Deli na:

Za vas te dni v Mestnem kinu Ptuj ustvarjajo še drugo, manjšo kinodvorano ter se veselijo dni, ko se bodo lahko spet družili na filmskih projekcijah in dogodkih. V čudovitem obokanem pritličnem prostoru Mestnega kina Ptuj, ki je bil doslej prazen, te dni nastaja še ena, druga ptujska kinodvorana. Želja, ki je stara že desetletja, se končno uresničuje. Prepričani so, da gre za veliko pridobitev za mesto. Sredstva za nov komplet sodobne digitalne kinoopreme jim je uspelo pridobiti na razpisu Evropske komisije Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih z mednarodnim projektom Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds.

Dve kinodvorani za kino pomenita predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno. Kot edini kino v mestu so doslej ves čas lovili ravnovesje med projekcijami t.i. art filmov, prikazovanje katerih kot član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas razumejo kot njihovo temeljno poslanstvo, in projekcijami studijskih filmskih uspešnic, ki si jih občinstvo v mestu prav tako želi. Z dvema dvoranicama bo teh dilem manj, saj se bo število za projekcije primernih terminov podvojilo. Ker bo nova dvoranica manjša (v njej bo predvidoma med 30 in 50 sedežev) in urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju, bo omogočala tudi prijetnejšo izvedbo bolj nišnih, tudi intimnejših dogodkov. Zelo se veselijo na primer kina po izbiri, kjer bo lahko družba sama izbrala film, na primer kot praznovanje rojstnega dne. In še veliko novih priložnosti se bo odprlo. Z dvema kinodvoranama bo v prihodnosti lažja tudi logistika glede šolskih kinopredstav, saj bodo lahko na primer mlajši učenci, ki še ne berejo podnapisov, v eni dvorani gledali zanje primeren film, starejši pa v drugi dvorani drugega. Tako bodo lahko, tudi zaradi povečane kapacitete, gostili celo šolo istočasno, kar je tudi za šole lažje zaradi avtobusnih prevozov ipd.

Ko v novi dvoranici ne bo filmskih projekcij in obfilmskih dogodkov, bo ta gostila CID-ove tečaje in delavnice, ki jih je iz leta v leto več in so CID-ove dosedanje prostorske kapacitete že dodobra zasedene. Kinooprema v prostoru bo mobilna, torej jo bomo lahko prenesli tudi na prosto in na druge lokacije. Doslej so morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato so si jih lahko privoščili le redko. S tem se jim bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih v in okrog Ptuja ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.

Pri obnovi ne gre za bistven poseg v videz prostora, seveda želijo v največji meri ohranjati nostalgičen ambient najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji. Ohranili bodo vse žlahtne značilnosti prostora: veličastne oboke, originalna lesena tla, lesene stenske opaže in stavbno pohištvo … Je pa treba na novo napeljati vse inštalacije, šele vzpostaviti sistem ogrevanja in prezračevanja, obnoviti stene in vse lesene dele, urediti dostop ipd. Gradbena dela niso bila upravičen strošek na razpisu, zato jim je tu prišla naproti Mestna občina Ptuj. Otvoritev je bila predvidena v času okrog novega leta. Seveda pa zdaj epidemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi tudi njim pošteno mešajo štrene, tako da bodo videli, kako bo. Smisel nove dvoranice je kakovostno in prijetno druženje, zato kakršnakoli virtualna otvoritev ne pride v poštev.

Vir: Mestni kino Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.