Prvi festivalski vikend ArtStays Ptuj 2021 vabi na vodene oglede razstav

Prvi festivalski vikend ArtStays Ptuj 2021 vabi na vodene oglede razstav
Deli na:

Otvoritveni vikend letošnjega festivala, ki je potekal med 8. in 11. julijem 2021 je bil resnično uspešen uvod v ptujsko poletje razstav in umetnosti. Razstave, ki so zapolnile vsa ptujska razstavišča so se odprle v nizu prvih štirih večerov v Dominikanskem samostanu, Galeriji mesta Ptuj, razstavišču ptujske knjižnice, v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, na Ptujskem gradu in v galeriji FO.VI v Strnišču in ponovno dale Ptuju pečat slovenske poletne likovne prestolnice. Strnjeno in bogato dogajanje otvoritvenega vikenda je iz zimskega oz. covid spanca v mesto in v galerije privabilo res veliko obiskovalcev, tako od blizu kot od daleč. Devetnajsti festival sodobne umetnosti Art Stays se je pričel uspešno, traja pa vse do 18. septembra, ko se bodo zaprle razstave.

V mesecu avgustu in septembru sledi obilo dogodkov, saj  se pričenjajo festivalski vikendi Art Stays, ki bodo ponudili vodene oglede, delavnice, pogovore z umetniki in večerno dogajanje na odru in v galerijah. Naslednje leto Art Stays praznuje 20. obletnico, zato v sklopu festivalskih vikendov napovedujemo praznovanje jubileja in na oder vabimo umetnike, ki so zaznamovali bogato zgodovino festivala, prvi med njimi je Marko Batista.

V sklopu prvega festivalskega vikenda Art Stays vas vabimo to soboto, 7. avgusta 2021 na voden ogled razstav STRUCTURE 01 in 02 skupaj z umetnostno zgodovinarko Dorotejo Kotnik, na likovne delavnice za najmlajše pod taktirko akad. slikarke Tjaše Čuš, Bratov Malek in ŠCD Eleja, ki jih organizira Zavod za turizem Ptuj in na izjemen AV performans: Marko Batista – Skrita forma digitalne materije.
PROGRAM:
sobota, 7. 8. 2021
  • od 10.00 do 12.00 (Mestni trg): Art Stays: Structura – likovne delavnice za najmlajše s Tjašo Čuš in Bratoma Malek in ŠCD Eleja
  • od 10.00 do 11.30 (Galerija mesta Ptuj & Dominikanski samostan): Art Stays 2021 – voden ogled razstav: Galerija mesta Ptuj & Dominikanski samostan
  • ob 21.30 (Art Stays oder, Slovenski trg)*: AV performans: Marko Batista, Skrita forma digitalne materije
Marko Batista bo v okviru festivala Art Stays predstavil novi zvočno-vizualni performans v katerem raziskuje večplastni odnos digitalno strukturiranih intermedijskih formacij s pomočjo DIY tehnologije. Kot pravi kustosinja Alenka Trebušak, pri svojih projektih izrablja digitalne procese v smislu dinamičnih spremenljivk, torej kot neke vrste nesnovno in obenem nepredvidljivo, a kljub temu še kako gnetljivo materijo, ki preko različnih modularnih vmesnikov in povratnih zank na izhodu iz sistema poraja dinamične frekvenčne kompozicije, ki do gledalčevih čutil potujejo v obliki slišnih oziroma vidnih signalov.
* V primeru slabega vremena bo večerni dogodek izveden v Galeriji mesta Ptuj, Prešernova ulica 29, Ptuj.
Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

Vir: Jernej Forbici, ArtStays

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.