fbpx

Mesto Ptuj preplavilo več kot 600 kurentov iz 30. različnih društev

Mesto Ptuj preplavilo več kot 600 kurentov iz 30. različnih društev
Deli na:

Dan kurentovih in koratnovih skupin – Mesto je preplavilo več kot 600 kurentov iz 30. različnih društev.

V sklopu vsakodnevnih prikazov avtohtonih pustnih likov – med najbolj slikovite slovenske pustne maske zagotovo sodijo tudi baba deda nosi, Jürek in Rabolj, rusa in cigani, tu pa so še pokači, orači, kopjaši, vile, piceki, medvedi in ploharji – je Ptuj sinoči gostil Dan kurentovih in koratnovih skupin.

Ob obveznem spremstvu pokačev, ki s pokajočimi biči najavljajo njihov prihod, se je v mestu zbralo več sto preganjalcev teme, zime in vsega slabega iz okoli tridesetih društev, ki med drugim sodelujejo pri pripravi 60. Kurentovanja. Obiskovalci so lahko zaplesali s pernatimi in rogatimi kurenti, vmes se je našel tudi kak kožuhovinast. Da pa je kurentovanje še kako živa dediščina pa dokazuje tudi to, da vse več prostora poleg samskih fantov dobivajo tudi možje, otroci in celo dame. Zven zvonov se je po mestu razlegal še dolgo v noč, Kurenti so še enkrat več odlično opravili svoje poslanstvo; odgnali vse slabo in prinesli veliko sreče in zadovoljstva tudi prenekateremu dekletu, ki je izkoristila priložnost in zvezala robec svoji simpatiji.

Sicer pa je v mestu ob Dravi vse pripravljeno za zaključek jubilejnega Kurentovanja: evropska karnevalska prestolnica v naslednjih dneh vabi tudi na petkov nočni spektakel, sobotni mestni pustni korzo in nedeljsko mednarodno pustno povorko, na kateri bo sodelovalo preko 850 kurentov in nekaj manj kot 2.500 mask. Ob začetku počitnic na Štajerskem bo Ptuj v ponedeljek gostil tradicionalno 10. povorko otrok iz vrtcev, kurenti in njihovi spremljevalci pa se bodo z ulic in trgov glasno poslovili na pustni torek, s pokopom Pusta.

Vir: Zavod za turizem Ptuj
Foto: Marko Pigac