fbpx

18. Festival sodobne umetnosti Art Stays, No More Silence (Brez tišine)

18. Festival sodobne umetnosti Art Stays, No More Silence (Brez tišine)
Deli na:
18. Festival sodobne umetnosti Art Stays, No More Silence (Brez tišine)

Med 16. in 19. julijem se bodo zvrstili številni dogodki otvoritvenega vikenda 18. festivala sodobne umetnosti ART STAYS. Največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti. Do danes je gostil preko 900 ustvarjalcev, med njimi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Hannah Collins, Santiago Sierra, Philip-Lorca diCorcia, Roni Horn, Olafur Eliasson, Shane Guffogg, Brigitte Kowanz, Regina Jose Galindo, Ilona Nemeth, Cesare Pietroiusti in mnogi drugi, ki skupaj s festivalom nenehno krepijo vlogo Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta, kot križišča umetnosti in kulture. Festival Art Stays je tako postal tudi evropski referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

Robeto Pugliese, Concerto per natura morta, foto Alberto Sereni

Robeto Pugliese, Concerto per natura morta, foto Alberto Sereni

Letošnja 18. izvedba festivala nosi naslov NO MORE SILENCE (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)).

NO MORE SILENCE je aktualno vodilo festivala ART STAYS, a hkrati tudi opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo. Že pred časom začeta raziskava, ki temelji na predpostavki, da moramo z najvišjo stopnjo nujnosti prisluhniti ranljivosti našega sveta, če želimo preoblikovati prihodnost, in ki se je danes, v času covida-19, znašla v nepričakovani, s tišino obdani in redefinirani fazi, se ozira na zvok, glasbo, besedo, praznino, notranji in zunanji konflikt ter na človekovo nenehno željo, da omogoči glas prostoru, času, komunikaciji in odnosom.

Hans Beckers, Klopotec Orkestra, Courtesy Zonzo Compagnie 2

Celovit program letošnjega leta, ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka, bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in video mapiranje.

PROGRAMSKA KNJIŽICA ART STAYS 2020

In tako kot so nove tehnologije igrale in še vedno igrajo nadvse pomembno vlogo pri razvoju človeka in resničnosti, kar opazimo ob oziranju v preteklost in gledanju v prihodnost, se tudi festival ART STAYS ponuja kot vodnik na neraziskanem, avanturističnem popotovanju v svet zvoka, besed in tišine. Predstavlja se kot platforma, ki v sebi združuje raznovrstne avtonomne identitete in oblike sodobne umetnosti. Letošnja izvedba je sestavljena iz glavne razstave, ki bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, in še iz sedmih razstav, od katerih vsaka ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti. Je polifonsko srečanje, na katerem sodelujejo umetniki iz različnih delov sveta in kjer vsak protagonist predstavlja tipko, noto, barvo, inštrument, glas, aktivno obliko čustev, zaznavo prostora in časa ter komunikacijo, zgrajeno s pomočjo orodij, znanosti, narave in tehnologije, s tem pa osmislijo resničnost stvari.

Michele Spanghero Ad lib Beijing, ph. credit Michele Spanghero)

ART STAYS 2020. NO MORE SILENCE. Berimo tišino, da lahko slišimo; osvobodimo se vsega, da lahko spet zaživimo in ponovno razmislimo o samih sebi in svetu. Kot vsako leto vas čaka še bogat in razčlenjen program poletne akademije z mnogimi predavanji in pogovori z umetniki ter s strokovnjaki in seveda številne delavnice za mlade in še mlajše, pripravljene v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj in z grafično delavnico Stamperia di´arte Busato iz Vicenze.

Pričetek otvoritvenega vikenda festivala bo v četrtek, 16. julija 2020, med 18. in 23. uro, ko se bo ob 18. uri v Dominikanskem samostanu zgodil dolgo pričakovani avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa. Temu bo sledilo odprtje razstave treh mednarodnih umetnikov na Ptujskem gradu in odprtje velike prostorske postavitve ter glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti. Za konec bomo na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu prisluhnili koncertu in predstavitvi novega albuma Povezava in življenje na daljavo glasbenice Sare Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka. Vse do nedelje bomo nadaljevali s polnim tempom.

Milojka Drobne, Sence – Silence

Torej, pričakujemo vas na Ptuju, na 18. festivalu ART STAYS, da skupaj spoznamo in se naučimo, kako zvok povezuje kulturo, tradicijo in sodobno umetnost. Ptuj, »zakladnica tisočletij«, ki je lani praznoval 1950 let zgodovine, danes pa se spogleduje z nazivom »Evropska prestolnica kulture 2025«, tako preko festivala ART STAYS vzpostavlja zelo posebno vez s sodobno svetovno umetnostjo.

Umetniki festivala 2020: Robin Meier, Michele Spanghero, Hui Ye, Hans Beckers, Roberto Pugliese, Marko Batista, Alberto Tadiello, Bastiaan Maris, Lynn Book, Nicolo Masiero Sgrinzatto, Miha Ciglar, Zul Mahmod, Milojka Drobne, Euro Rotelli, Mario Velocci, Transversal Project, Wrong Moose, Warrego Valles, Sara Korošec (Muzikačaka), Rok Golob, Stojan Kerbler, Miha Masten, Robert Jurak, Silene Arnaldi, Amelia Cuni, Werner Durand …

Vir: Festival organizira KUD Art Stays, Prešernova ulica 1, 2250 Ptuj, festival.artstays@gmail.com, www.artstays.si, www.nomoresilence.si / Info točka festivala: Galerija Art Stays, Slovenski trg 1, 2250 Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.