Državni prvak v slam poeziji je Matic Ačko

Državni prvak v slam poeziji je Matic Ačko
Deli na:

V soboto, 7. avgusta, je Ptuj gostil 5. državno prvenstvo v slam poeziji v organizaciji Centra interesnih dejavnosti Ptuj in slovenske slamovske zveze SiSlam. Slam poezija, umetnostno polje, ki združuje literarno ustvarjanje s privlačnim nastopom v živo, je v Sloveniji še posebej priljubljena med mladimi.

Slam poezija je performans poezija, ki je nastala z željo po približanju te literarne zvrsti občinstvu vseh generacij. Gre za pesniški stil, ki se je razvil z namenom predstavljanja poezije v živo, na odrih, temu pa so bili dodani še tekmovalni elementi. Začetek gibanja sega v osemdeseta leta, v Chicago, ZDA, kjer je s slam večeri začel “Slam Papi” Marc Kelly Smith.

Prvi tovrstni dogodki so se na Slovenskem pričeli pojavljati pred skoraj 20 leti, prvo državno prvenstvo pa se je zgodilo leta 2016 v Mariboru pod okriljem takrat novonastale slovenske slamovske zveze SiSlam. V zvezo so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od takrat redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva. Leta 2020 je bilo Evropsko prvenstvo, sicer v e-izvedbi zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, v Mariboru.

Državni prvak Matic Ačko med zmagovalnim nastopom (Foto: Albin Bezjak)

Tekmovalci, ki so se pomerili na državnem prvenstvu na Ptuju prvo avgustovsko soboto, imajo za seboj že nekaj dosežkov in vrhunskih uvrstitev, močni pa niso samo na pesniških slamih, ampak tudi na literarni, glasbeni, gledališki in celo filmski sceni.

Na napetem tekmovanju se je pomerilo osem izvrstnih pesniških performerjev. Ptujske barve sta zastopala člana lokalnega kolektiva Slamuraji Alen Harb, aktualni zmagovalec Ptujskega pokala, ter Tomaž Lovrenko, za konkurenco iz drugih krajev pa so poskrbeli Matic Ačko, Klavdija Volf, April Veselko, Gal Grobovšek, Mateja Mohorko in Nik Škorjanc, s šestnajstimi leti najmlajši med tekmovalci.

Strokovno žirijo je najbolj prepričal dvakratni državni podprvak Matic Ačko, pesnik, glasbenik, dizajner, improvizator ter vodja slamovske ekipe Slam Zverine iz Maribora, ki si je z izjemnimi nastopi prislužil naziv državnega prvaka v slam poeziji za leto 2020. Zmagovalec državnega prvenstva bo slovenske barve zastopal na naslednjem Euroslamu. Drugo mesto je zasedel samooklicani »angažirani cinik« Gal Grobovšek iz Kranja, ki je za zmagovalcem zaostal za eno samo točko.

Tekmovalcem je dobrodošlico in srečo zaželela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, njihove nastope pa je točkovala strokovna žirija, ki so jo sestavljali pesnica, urednica in jezikoslovka Sara Špelec, kantavtor in filozof Primož Vidovič, režiser, tekstopisec in glasbenik Urh Mlakar ter veliki ljubitelj in podpornik lokalne slam scene Mitja Hasemali. Prireditev sta povezovala Mojca Frim in Aljaž Šešo, oba tudi sama izkušena slamerja.

Premore med posameznimi krogi temovanja je zapolnila glasba – na velikem platnu so bili prikazani novi videospoti mladih ptujskih glasbenih zasedb Ashine, Infected in Шаламун (Šalamun), v živo pa sta z akustičnimi melodijami navdušili Katja in Taja, dve četrtini ptujske zasedbe Infected.

Vir: Mateja Lapuh, CID Ptuj
Foto (avtor Albin Bezjak): Državni prvak Matic Ačko, soorganizator tekmovanja Mišel Ristov (Slamuraji) in voditelja prireditve Mojca Frim in Aljaž Šešo, državni prvak Matic Ačko med zmagovalnim nastopom

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.