fbpx

Delovanje ZŠAM Ptuj v letu 2019

Delovanje ZŠAM Ptuj v letu 2019
Deli na:

Združenje šoferjev in avtomehanikov Ptuj je pomemben člen v verigi organizacij, ki skrbijo za preventivo in varnost v cestnem prometu. Na področju prometne varnosti uspešno sodelujejo s SPVCP MO Ptuj, Policijsko postajo Ptuj, Redarsko službo, z vsemi ptujskimi osnovnimi šolami s srednjimi šolami, z Vrtcem Ptuj, z Šolo vožnje Prednost in drugimi organizacijami, ki delujejo na področju preventive v cestnem prometu. V veliki meri jim skupaj z ostalimi deležniki uspeva izboljševati prometno varnost na ptujskem območju. V petek 14.2.2020 so izvedli že 69. občni zbor združenja na katerem so opravili inventuro delovanja in si zastavili nove cilje za tekoče leto. Občnega zbora se je udeležilo lepo število članov in gostov iz sosednjih združenj. Prisotni so bili tudi predstavniki lokalne skupnosti; županja Nuška Gajšek, predsednik SPVCP MO Ptuj Franc Kozel, predstavnik Policijske postaje Ptuj, predstavnik Šole vožnje Prednost in predstavniki PGD Ptuj in PGD Podvinci. Aktivnosti združenja so razporejene skozi celotno leto. Največ aktivnosti so izvajali za varovanje otrok po vsakokratnih počitnicah skozi celotno leto, najbolj množično pa štirinajst dni po začetku novega šolskega leta. Združenje se aktivno vključuje v izvajanje preventivnih akcij AVP RS in ZZŠAM Slovenije.

V lanskem letu so v ZŠAM Ptuj poleg stalnih projektov izvedli še dva nova projekta. V septembru so začeli izvajati brezplačne prevoze starejših na območju Mestne občine Ptuj z električnim vozilom poimenovanim »ŠOFERKO«. Gre za projekt v sodelovanju Mestne občine Ptuj, Javnih služb Ptuj in ZŠAM Ptuj. Prevoze izvajajo člani združenja prostovoljno po vnaprej določenem razporedu. Potrebovali bi še več prostovoljcev za izvajanje prevozov, zato pozivajo zainteresirane, da se jim pridružijo. Prvič so izvedli tudi projekt izobraževanje starejših voznikov motornih vozil, ki se ga je udeležilo 28 udeležencev. Prisotni so obnovili teoretično znanje o prometnih predpisih in se v navzočnosti učiteljev Šole vožnje Prednost s službenimi vozili podali na cestno vožnjo. S tem projektom in s projektom Dan odprtih vrat so se prijavili na razpis AVP za sofinanciranje projektov s področja prometne varnosti. Na razpisu so bili uspešni saj so pridobili 2.400 EUR.

Tako kot v drugih združenjih se tudi v ZŠAM Ptuj soočajo s težavami pri zagotavljanju zadostnega števila prostovoljcev za izvedbo vseh aktivnosti. Člani, ki izvajajo varovanja in druge aktivnosti so večinoma starejši, zato jih težje aktivirajo za vedno več aktivnosti, ki jih izvajajo. Združenje šteje 180 članov, letos pa se jim je pridružilo še 10 novih članov. V lanskem letu so v združenju opravili 580 prostovoljnih ur in prevozili cca. 4.000 kilometrov. Kot je razvidno so bili člani ZŠAM Ptuj v preteklem letu zelo aktivni in so zastavljene cilje v celoti dosegli. Vsem, ki so kakor koli pripomogli k uspešnemu delu ZŠAM Ptuj se iskreno zahvaljujejo in jih vabijo k nadaljnjemu sodelovanju, vsem pa želijo Srečno in Varno v prometu.

Vir: Janez Strelec, predsednik ZŠAM Ptuj