13. Ex-tempore Ptuj Karneval 2021 – nagrajenci

13. Ex-tempore Ptuj Karneval 2021 – nagrajenci
Deli na:

Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval je že tradicionalna likovna nagrada, ki se v času pusta odvija v najstarejšem slovenskem mestu.  Do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do 2020, je na Ptuj privabila več kot 1000 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Nagrada, ki predstavlja največji likovni dogodek v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje, poteka v  organizaciji Kulturno umetniškega društva Art Stays, Mestne občine Ptuj in Javnega zavod za turizem Ptuj. Letos je, vse od prijave in ocenjevanja, do podelitve in razstave, izjemoma potekala v spletni obliki. Ko se bodo razmere normalizirale, bo organizirana razstava finalistov nagrade v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju, do takrat pa bo razstava dostopna le v spletni obliki.

Otvoritev razstave in svečana razglasitev letošnjih zmagovalcev se je odvila na pustni petek, 12. februarja 2021, ob 11.uri na spletnem naslovu www.artstays.si.

Mednarodna strokovna žirija je podelila Grand Prix Mestne občine Ptuj v vrednosti 1.000,00 EUR, dve odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v višini 550,00 eur in nagrado za najbolj izvirnega kurenta. Podelila je tudi priznanja strokovne žirije in druge nagrade. Pripravljena je tudi nagrada občinstva, ki bo preko socialnih omrežij stekla v prihodnjem tednu.

Prijave so bile možne od 18. januarja do  9. februarja 2021. Prijavilo se je 130 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske in Japonske. Mednarodna strokovna žirija v sestavi: akademski slikar Aleksij Kobal, galeristka Sofia Macchi, akademska slikarka in kustosinja Marika Vicari, novinarka kulturne redakcije Petra Zemljič, akademski slikar in profesor Igor Molin, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Doroteja Kotnik, galerist galerij Fovi in Art Stays Vladimir Forbici je po 24 – urnem spletnem zasedanju soglasno izbrala letošnje nagrajence:

 • Grand Prix MO Ptuj: Albert Mesner iz Avstrije, za delo Maškerada
 • Odkupna nagrada MO Ptuj: Alojz Burja
 • Odkupna nagrada MO Ptuj: Mojca Lovrec Prezelj
 • Nagrada za najbolj izvirnega kurenta: Jerneja Menzinger
 • Nagrado Galerije FO.VI (razstava s katalogom): Maruša Štibelj
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Lana Kostanjevec
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Renato Arnejčič
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Tjaša Čuš
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Tomaž Plavec
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Željko Strelec, Hrvaška
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Kaoru Shibuta, Japonska
 • Posebno priznanje strokovne žirije in nagrado trgovin Art – Art Trade d.o.o.: Mirnes Alič
 • Posebno priznanje strokovne žirije za najboljše otroško delo: Jakob Forbici
 • Posebno priznanje strokovne žirije za otroško delo: Loti Štefelin

Jernej Forbici, umetniški vodja nagrade Ex-Tempore: »Mednarodna likovna nagrada ex-tempore je postala tradicionalna prireditev v sklopu Kurentovanja in vsako leto znova obogati pustno vzdušje najstarejšega slovenskega mesta. Kljub težkim časom, z veliko podporo Mestne občine Ptuj, Javnega zavoda za turizem Ptuj in sponzorjev, ex-tempore ostaja osrednja likovna prireditev v času pustovanja in na Ptuj privablja mnoge ustvarjalce iz Slovenije in zmeraj več iz tujine. Lansko leto, v čast 60. obletnici Kurentovanja smo v Galeriji mesta Ptuj pripravili veliko razstavo preteklih zmagovalcev in zbirke ex-tempore, ki jo skrbno hrani Mestna občina Ptuj. Ta zbirka je bogat zaklad raznolikih likovnih pogledov na Kurentovanje in pomembna dodana vrednost karnevalski prestolnici Slovenije.«

Dodatne informacije:

KUD ART STAYS, Prešernova ulica 1, 2250 Ptuj,
extemporeptuj@gmail.comwww.artstays.si

Naslovnica: Odkupna nagrada MO Ptuj; Alojz Burja, Orači na Ptujskem karnevalu, varjeno brušeno železo, 40×40×20 cm

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.