Zvočna razstava o Ptuju: Zvočna prostorska instalacija, zvoki Ptuja

Zvočna razstava o Ptuju: Zvočna prostorska instalacija, zvoki Ptuja
Zvočna razstava o Ptuju: Zvočna prostorska instalacija, zvoki Ptuja

When

22/09/2019    
19:00

Where

Fürstova hiša
Krempljeva 1, Ptuj, 2250

Event Type

KD Objemko (Korošec Sara in Narmej Grager Lutarič) v sodelovanju s Festival ptujskih zgodb (sofinancira: MO Ptuj) vljudno vabi na prav poseben dogodek Zvočna razstava o Ptuju: Zvočna prostorska instalacija, zvoki Ptuja, ki se bo odvijal v nedeljo, 22.9.2019, ob 19.00 v Fürstova hiši na Ptuju.

Korošec Sara vam bo predstavila Ptuj v drugačni luči, z drugačnim pogledom, ali recimo raje z drugačnim zvokom. Avtorica, ki se zadnja tri leta intenzivneje ukvarja s terenskim snemanjem in jo zanimajo javne zvočne krajine, razkrivanje in osveščanje o zvoku v javnem prostoru in participacija javnosti, se je sprehajala po Ptuju ob različnih priložnosti in snemala različne zvoke, od zvokov mostov, mestnega šundra, mnenj ljudi, kulturnih prireditev in še in še. Na razstavi boste skozi prostorsko postavitev lahko ujeli strnjeno različico zvočne krajine našega domačega mesta.
Namen razstave je opolnomočenje prebivalcev in javnosti o tem, da ni samo veduta mesta ta, ki daje podobo, ampak jo zvok, glasba in govorica mesta kreirajo na morda še bolj subtilen in podzavesten način. In navsezadnje, mesto je tisto, ki je glasno,  glasno različnih zvokov, mnenj, kulture,  ljudi, pa tudi ne nujno tako prijetnih zvokov; prometa, trgovanja, industrije! Pazimo nanj, poslušajmo ga, pomagajmo ga utišati ali uglasbiti in participirajmo v harmoniji.

Sara Korošec, sicer iz Haloz, vendar aktivna obiskovalka in sooblikovalka kulturne scene na Ptuju.
Najbolj in najraje ustvarjalka v projektu Muzikačaka Muzikačaka (pisanje kompozicij, besedil, igranje, performans, ustvarjanje glasbe za gledališča in filme, produkcija….). V 2018 je vodila delavnico zvočnega mapiranja mesta na Art Stays, sodelovala je s Tomažem Plavcem in zvočno skulpturo na Arsani, sodelovala s priredbo Jureta Detele na Dnevih poezije in vina in v improvizacijskem klavirskem spremljanju predstave Teatra III, v letu 2019 pa je sodelovala z zvočno kompozicijo za performans Dušana Fišerja, naredila je ambientalno ozadje z motivi ljudskih pesmi in zvokov povezanih z vinom za Pokušnje v temi Zavoda TuRA.

Sicer pa aktivna v kulturni organizaciji. V prejšnjih letih se je krojila s članstvom v glasbeni redakciji Radia Študent, kjer je pisala recenzije, trenutno pa se na vse možne načine trudi aktivirati mlade in kulturno, predvsem alternativno (predvsem glasbeno) sceno na Ptuju. V zadnjih dveh letih je v sklopu KD Objemko in Fuerstove hiše organizirala več kot 20 dogodkov, od koncertov, delavnic, predavanj, sejmov, kompilacije ptujske alternativne glasbe… Aktivno deluje v KD Objemko in KUD Fuerstova hiša.

Vir: Sara Korošec, KD Objemko

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.