Zimski vrt: Raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti

Zimski vrt: Raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti
Zimski vrt: Raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti

When

06/02/2018    
18:00

Where

Galerija FO.VI
Strnišče 6, Kidričevo, 2325

Event Type

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Zimski vrt: raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti, ki bov torek, 6. februarja 2018, ob 18.00 v Galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevem.

Razstavo, ki je plod sodelovanja Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, KUD-a Art Stays in Japonske fundacijebo bo slavnostno odprl veleposlanik Japonske v Sloveniji nj. eksc. g. Keiji Fukuda. Sledila bo pokušina japonskih jedi in pijače. Razstava bo odprta do 23. februarja 2018, galerija pa je odprta v ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9. do 13. ure, oz. po predhodni najavi.

Japonska fundacija je v okviru svojih programov za spodbujanje vizualnih umetnosti pripravila razstavo Zimski vrt: raziskovanje mikropop domišljije v sodobni japonski umetnosti. Kustosinja razstave, umetnostna kritičarka Midori Matsui, je izbrala 35 del – risbe, slike in video dela – 14 mladih japonskih umetnikov, ki so nastala v obdobju od druge polovice devetdesetih let 20. stoletja do prvega desetletja 21. stoletja.

O razstavi (iz besedila ob razstavi: Midori Matsui, kustosinja):

“Razstava poskuša raziskati pomembne trende sodobne japonske umetnosti, ki so skupni generaciji mladih umetnikov, rojenih v obdobju od poznih 60. do zgodnjih 80. let in uveljavljenih v času od poznih 90. do zgodnjih let 21. stoletja. Kljub navidezni raznolikosti njihovih umetniških slogov, so tej generaciji umetnikov skupni določeni pristopi in umetniška načela, kot na primer soočanje z negativnimi učinki globalizacije v razpadu gospodarstva, uniformnost življenjskih slogov in razpad lokalnih skupnosti po svetu. Z uporabo preprostih in vsakdanjih materialov ter z zavestnim pristopom otroške spontanosti umetniki te generacije iščejo edinstvene načine preživetja v tej neugodni situaciji…

…Naslov razstave, »Zimski vrt«, ima dva nasprotujoča si pomena. Lahko pomeni dobesedno »opustošen vrt v zimskem času«, če pa besedi dojemamo kot eno besedno zvezo, »zimski vrt« pomeni rastlinjak. Soobstoj nasprotujočih si pomenov znotraj enega izraza predstavlja osrednji paradoks razstave. Negativni pomen besedne zveze predstavlja tegobe sodobnega življenja, kot tudi soočanje umetnikov z neugodnimi pogoji tega časa in njihov trud, da bi jih kar najbolje izkoristili. Podoba rastlinjaka pa predstavlja prostor, ki kljub majhnosti in umetno ustvarjenem okolju, goji različne organizme, med njimi rastline, žuželke, ptice in povrh vsega omogoča neprestano delovanje mikrobov v zemlji, ki tvorijo bogate in raznolike plasti življenja…”

Vir: KUD ART STAYS

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.