Zbirka Rudija Ringbauerja (brezplačno vodenje)

Zbirka Rudija Ringbauerja (brezplačno vodenje)
Zbirka Rudija Ringbauerja (brezplačno vodenje)

When

14/04/2018    
10:00

Where

Galerija mesta Ptuj
Prešernova 29, Ptuj, 2250

Event Type

V soboto, 14. aprila 2018, vas ob 10. uri vljudno vabimo na vodstvo po razstavi Zbirka Rudija Ringbauerja: Donacija mestu Ptuj. Med likovnimi deli, ki jih je mestu Ptuj poklonil upokojeni sodnik in znani aforist Rudi Ringbauer, vas bo popeljala dr. Marjeta Ciglenečki.

Rudi Ringbauer že pet desetčetij zbira likovna dela. Njegovo zbirateljsko strast je sprožilo prijateljevanje s slikarjem in grafikom Lojzetom Logarjem (1944–2014). Logar je Ringbauerju še kot dijak in študent poklonil nekaj svojih del in tudi vsa naslednja leta je bil Logarjev opus v središču Ringbauerjevega zanimanja. Zbiralec je sicer vestno spremljal likovno dogajanje v prekmurskem prostoru, dovzeten pa je bil tudi za avtorje na Ptuju in v širšem slovenskem prostoru. Velja splošno prepričanje, da v obdobju socializma niso nastajale omembe vredne zasebne umetniške zbirke, kar pa ne bo povsem držalo. Primer zbirke Rudija Ringbauerja nas prepričuje o nasprotnem.

V decembru 2017 smo evidentirali celotno zbirko in našteli 432 enot. Prevladujejo dela na papirju, nekaj pa je tudi oljnih in akrilnih slik. Med avtorji smo našteli največ del Lojzeta Logarja, sledijo stvaritve drugih prekmurskih umetnikov, precej odličnih grafik pripada tako imenovani »ljubljanski grafični šoli«, v zbirki pa so zastopani tudi ptujski in mariborski avtorji. Pred časom je bila zbirka še obsežnejša. V letu 2013 je Rudi Ringbauer Krajinskemu parku Goričko izročil 83 del Lojzeta Logarja z namenom, da v gradu Grad zasnujejo zbirko sodobne umetnosti, istega leta pa je Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož podaril 23 del na papirju, katerih avtorji so člani umetniške družine Kasimir-Oeltjen.

V marcu 2018 je Rudi Ringbauer poklonil 300 del iz svoje zbirke mestu Ptuj. Njegov namen je omogočiti mestu, da na Prešernovi 29 postopoma nastane stalna zbirka sodobne umetnosti.

Mesto njegovo donacijo hvaležno sprejema.

Razstava v Galeriji mesta Ptuj bo odprta do 6. maja 2018, in sicer vsak dan razen ponedeljka med 10. in 18. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 10. in 13. uro. Ob ponedeljkih je galerija zaprta.

Vir: Barbara Ferčič, odnosi z javnostmi Mestne občine Ptuj

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.