Vzpon in zaton Dienerspergov

Vzpon in zaton Dienerspergov
Vzpon in zaton Dienerspergov

When

06/02/2018    
12:00

Where

Zgodovinski arhiv Ptuj
Vičava 5, Ptuj, 2250

Event Type

Zgodovinski arhiv na Ptuju vljudno vabi na predstavitev knjige Vzpon in zaton Dienerspergov, Valvasorjevo štajersko potomstvo v luči svojih genealoško-biografskih in spominskih zapisov, ki bo v torek, 6. februarja 2018, ob 12.00.

Pogovor z avtorjem knjige izr. prof. dr. Borisom Golcem bo vodil dr. Dejan Zadravec.

Zgodovinski arhiv na Ptuju hrani izjemno dragocen rokopis iz 19. stoletja in začetka 20. stoletja z naslovom ˝Genealoško-biografske skice rodbine državnih baronov Dienerspergov˝ najden na Kogu pri Ormožu, kjer je živela zadnja veja te izumrle rodbine. Avtorja rokopisa sta dva rodbinska člana, oče in sin, epilog pa je po smrti zadnjega Dienersperga napisal njihov svak.

Vsebino je mogoče razdeliti na dva dela: genealoško-biografski oris rodbine od njenih začetkov do 30. let 19. stoletja, plod raziskav Franca Ksaverja barona Dienersperga, in osebnoizpovedni spominski zapisi obeh avtorjev, ki ponujajo zelo nazoren vpogled v življenje štajerskega plemstva, tudi v njegove intimne in senčne plati. Besedilu daje dodatno vrednost dejstvo, da gre za potomce polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641 – 1693). Rokopis je v celoti preveden, glavnino monografije pa predstavlja spremna študija.

Delo Borisa Golca in objava monografije predstavljata pomemben prispevek k spoznavanju Valvasorjevega štajerskega potomstva ter nasploh plemstva na slovenskem Štajerskem.

Vir: Katja Zupanič, direktorica Zgodovinskega arhiva na Ptuju

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.