Voden ogled po razstavi Ludvika Pandurja

Voden ogled po razstavi Ludvika Pandurja
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 25/03/2023
11:00

Lokacija
Galerija Luna

Kategorije


Vljudno vabljeni na voden ogled po razstavi Ludvika Pandurja, ki bo v soboto, 25. marca 2023, ob 11.uri. Po razstavi vas bo popeljala kustosinja Doroteja Kotnik v dialogu z umetnikom Ludvikom Pandurjem.

Pandurjevo slikarstvo se je v teh petdesetih letih oblikovalo v lasten avtorski izraz, ki se na platnih prikazuje kot igra svetlobe v ekspresionističnih potezah barv, obogatenih z lepoto preteklosti. Na razstavi bodo predstavljeni le delčki iz njegovih ciklov, saj galerijski prostor ne omogoča kronološkega pregleda vseh ustvarjenih slikarskih serij. Na tem mestu bi izpostavila le slikarske cikle Pariška jutra, Refleksije in refleksi, Metamorfoze in odsevi ter najmlajši cikel Prehajanja in premene, ki je nastal v zadnjih dveh letih. Ludvik Pandur se je rodil 12. 8. 1947 v Slovenj Gradcu. Leta 1949 se je družina preselila z Raven v Maribor, kjer je obiskoval Prvo gimnazijo.

Po maturi leta 1966 je pričel študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Diplomiral je leta 1970 v razredu prof. Antuna Mezdjića, nato pa se je izpopolnjeval v Mojstrski delavnici pri akademiku prof. Krstu Hegedušiću. Podiplomski študij je zaključil leta 1972, leto kasneje pa je na pomembni skupinski razstavi – 8. Zagrebškem salonu bil tudi nagrajen. Istega leta se je vrnil v Maribor in se zaposlil na likovnem oddelku Pedagoške akademije (danes fakultete) v Mariboru. V tem času je veliko potoval in razstavljal doma in v tujini. Leta 1988 se je predstavil v Münchenskem Kunstpavillonu z veliko pregledno razstavo. 1978 je prvič obiskal Španijo, nato pa še v letih 2001 (samostojna razstava v Madridu), 2002 (obisk likovne kolonije v Noji – Kantabrija), kjer je leta 2004 tudi samostojno razstavljal.

Leta 1995 je predaval kot gostujoči profesor na School of Art Univerze v Motclairu v ZDA in v tamkajšnji galeriji (Montclair State Art Gallery, Montclair, New Jersey) predstavil izbrana dela iz Beneškega, Mitološkega in Velikonočnega cikla. Leta 1989 mu je Svet Akademije za likovno umetnost in oblikovanje podelil priznanje pomembnih umetniških del, leta 1998 pa je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za slikarstvo na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer se je leta 2013 tudi upokojil. Leta 2018 je prejel Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Samostojno je razstavljal v Italiji, Španiji, Nemčiji, Avstriji, ZDA, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem, Švici, Srbiji in Sloveniji. V letih 2021/22 je potekala velika retrospektivna razstava v Umetnostni galeriji v Mariboru.

Vir: Doroteja Kotnik, Galerija Luna

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.