Vitrina meseca v dominikancu: Ureditev spominskega parka

Vitrina meseca v dominikancu: Ureditev spominskega parka

Datum/Čas:
Datum: 05/10/2016
Ura: 18:00

Lokacija dogodka:
Dominikanski samostan Ptuj, Muzejski trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: muzej ptuj, otvoritev, razstava, vitrina meseca


Vabljeni na četrto prireditev v seriji Vitrina meseca v dominikanskem samostanu, ki bo v sredo, 5. oktobra 2016, ob 18. uri, v dominikanskem samostanu na Ptuju.

Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Zgodovinski arhiv Ptuj vabijo na prireditev v seriji Vitrina meseca v dominikanskem samostanu. V letu 2016 postavljamo na ogled nekaj zanimivih predmetov, povezanih s ptujskimi dominikanci, in se na otvoritvenih dogodkih o eksponatih pogovarjamo s poznavalci.

Leta 1953 je arhitekt Branko Kocmut izdelal idejni načrt za ureditev spominskega parka pred dominikanskim samostanom. Bronasti spomenik Jožeta Lacka, delo kiparja Jakoba Savinška, naj bi stal na tlakovani ploščadi ob obzidju nad Dravo, mavzolej s posmrtnimi ostanki padlih partizanov iz druge svetovne vojne pa je bil predviden pred vhodom v dominikansko cerkev. Malo znani predmet za postavitev Lackovega spomenika bo predstavila izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki.

Načrte hrani Zgodovinski arhiv na Ptuju (SI_ZAP/0140 Pokrajinski muzej Ptuj 1913-1979, št.šk. 3, ovoj št.20).

Večer bodo z glasbo obogatili Ana Paternost, kitara, Alja Prša Đerić, kitara, Žiga Arnuš, kitara iz Glasbene šole Karol Pahor Ptuj pod mentorstvom Staneta Hebarja, prof.

Vir: Metka Stergar, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.