Viljem Podgoršek: Čile (potopis)

Viljem Podgoršek: Čile (potopis)

Datum/Čas:
Datum: 03/06/2016
Ura: 20:00 - 21:30

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: muzikafe, potopis


Društvo pOtuj vabi na potopisno predavanje Viljem Podgoršek: Čile – dežela na robu sveta, ki bo v petek, 3. junija 2016, ob 20. uri v kavarni MuziKafe Ptuj.

»Glede na lego jo upravičeno imenujemo Dežela na robu sveta, saj se razprostira več kot 4000 kilometrov v smeri sever jug, celotna meja s sosednjima Bolivijo ter Argentino pa poteka po vrhovih v Andih, ki marsikje presegajo višino 6000 metrov. Na severu, kjer meji na Peru, je surov puščavski svet Atakame, kar jo še bolj izolira.

Kot da to ne bi bilo dovolj, jo je v politično osamo v preteklem stoletju za precej časa potisnil diktatorski sistem Augusta Pinocheta, kar pa je danes na srečo le še grenak spomin. Gospodarstvo temelji predvsem na izvozu nekaterih surovin, zraven Argentine pa je med južnoameriškimi najbolj poznana po pridelavi izvrstnih sort vin.

Čudovitim, že skoraj nezemeljsko lepim pokrajinam se pridružuje tipična mešanica indijanskih kultur, precej podobna ostalim andskim državam Južne Amerike. Čile si kljub svoji odmaknjenosti zasluži, da ga prekrižarimo od severa proti jugu ter da se na poti naužijemo lepot, ki jih srečamo le tukaj.«

Vir: muziKafe

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.