Viktorinov večer z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem

Viktorinov večer z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem

Datum/Čas:
Datum: 18/01/2019
Ura: 18:30

Lokacija dogodka:
Minoritski samostan Ptuj, Minoritski trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: pogovorni večer, predstavitev


Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega vljudno vabi na Viktorinov večer z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem, ki bo v petek, 18. januarja 2019, ob 18.30 uri v minoritskem samostanu na Ptuju. Pogovor z ddr. Klemenom Jakličem na temo “Vloga in pomen ustavnega sodstva v svobodni demokratični družbi”, bo vodil novinar Radia ognjišče Alen Salihovič.

DDr. Klemen Jaklič je diplomiral iz ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Iz primerjalnega ustavnega prava ( Zavezujočnost odločitev ustavnih sodišč: primerjalna analiza nemškega in ameriškega modela) je magistriral na Univerzi Harvard, nato pa kot dobitnik Fulbrightove štipendije tam nadaljeval z doktorskim raziskovanjem.

Doktorat je opravil tudi na univerzi v Oxfordu. Z vzporednim delom na obeh kontinentih in pod vodstvom vodilnih avtoritet s tega področja je pridobil avtentičen uvid v primerjalna vprašanja ustavnega prava Evrope in ZDA. Izkušnje je uporabil pri večletnem predavanju skupaj več kot dvajsetih predmetov s svojega področja, na petih različnih oddelkih univerze Harvard v Bostonu.

Pred leti se je iz ZDA vrnil v Slovenijo, pri čemer, poudarja, ga ni vodila utilitarna logika v smislu, kaj se splača in kaj ne. Čutil je, da je to potrebno, ob tem pa želel, da družina spet zaživi skupaj. Pred tem so namreč nekaj časa živeli ločeno. V Sloveniji je Ddr. Jaklič deloval v okviru imenovanj v različne skupine pravnih strokovnjakov. Med drugim je kot soustanovitelj Zavoda za brezplačno pravno pomoč uspešno sodeloval z Varuhinjo človekovih pravic in prispeval k razrešitvi številnih življenjskih stisk socialno ogroženih. Od leta 2013 je bil vsako leto uvrščen med deset
najvplivnejših slovenskih pravnikov Ddr. Klemen Jaklič je funkcijo ustavnega sodnika nastopil 27. marca 2017.

Vir: Peter Pribožič, Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega
Foto: Ustavno sodišče Slovenije (https://www.us-rs.si/o-sodiscu/sodniki/sedanja-sestava/ddr-klemen-jaklic/)

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.