Viktorinov večer: p. dr. Edvard Kovač: sv. Martin

Viktorinov večer: p. dr. Edvard Kovač: sv. Martin
Viktorinov večer: p. dr. Edvard Kovač: sv. Martin

When

23/11/2018    
19:00

Where

Minoritski samostan Ptuj
Minoritski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

November je mesec ko na Ptuju slavimo dva svetnika. Prvi je sv. Viktorin Ptujski, ki je naše mesto zaznamoval s svojo mučeniško smrtjo v času preganjanja kristjanov leta 303 v takratni rimski Petovioni. Praznik spomina praznujemo 3. novembra, ko goduje sv. Viktorin Ptujski. Drugi svetnik pa je sv. Martin, ki ga slavimo 11. novembra, ko so v naših krajih znana martinovanja.

Da bi sv. Martina bolje spoznali o vseh razsežnostih njegove svetosti bo v petek 23. 11. 2018 ob 19. uri v refektoriju minoritskega samostana Viktorinov večer, na katerem nas bo nagovoril frančiškan iz Ljubljane p. dr. Edvard Kovač. V uvodnem glasbenem utrinku bo nastopil mešani cerkveni pevski zbor iz Hajdine pod vodstvom zborovodja Danilo Jeza.

Viktorinov večer torej posvečamo »Svetemu Martinu, svetniku prihodnosti«. p. Edvard Kovač- podpredsednik kulturnega centra sv. Martina Tourskega pove da Sveti Martin Tourski ni samo svetniška podoba, ki je zaznamovala krščanski svet, ampak je hkrati postal tudi simbol evropske civilizacije. Sv. Martin je izjemna osebnost na evropskem prostoru in ni naključje, da so Francozi pred 100 leti zahtevali, da premirje Prve svetovne vojne podpišejo na francoskih tleh in na dan sv. Martina, 11. 11. 1918. Na ta dan je ob 11 h zadonela na bojiščih tromba miru in letošnjega praznovanja v Franciji so se udeležili številni svetovni voditelji.

Zakaj prav sv. Martin? Kaj je na njem tako izrednega, da danes predstavlja prihodnost združene Evrope, ki bo živela v miru ? Zakaj tudi papež Frančišek govori o vrednotah, ki jih je oznanjal in živel sv. Martin? Zakaj ga Slovenci počastimo z novim vinom? O vsem tem nam bo spregovoril p. Edvard Kovač na Viktorinovem večeru. Veliko vsebine o sv. Martinu, o poti svetega Martina po Sloveniji in Evropi si lahko preberete na http://www.svetimartintourski.si.

Vabim pa vas, da pridete v petek 23. novembra 2018 na Viktorinov večer.

Vir: Peter Pribožič, Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.