Viktorinov filmski večer: Srce se ne boji

Viktorinov filmski večer: Srce se ne boji
Viktorinov filmski večer: Srce se ne boji

When

22/10/2019    
19:30

Where

Minoritski samostan Ptuj
Minoritski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Vabljeni v torek, 22. 10. 2019,  ob 19.30 v refektorij minoritskega samostana na Ptuju na Viktorinov filmski večer oz. projekcijo filma »Srce se ne boji«. Gre za delo režiserja Ptujčana po rodu Davida Sipoša, scenarij Rok Andres in Matjaž Feguš, glasba Tim Žibrat. Igrano-dokumentarni film predstavlja življenje Alojzija Grozdeta, spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na bolj oseben način. Celoten film si postavlja vprašanje kdo je bil Alojzij Grozde in nanj odgovarja s pomočjo strokovnjakov, zgodovinarjev ter pogleda običajnih ljudi, ki so prišli v stik z njim ali njegovo zgodbo.

Film je nastal predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. Njegov namen pa je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke njegovega življenja in zgodovinsko situacijo, ki je privedla do njegove smrti in razglasitve za blaženega. Igrani prizori dopolnjujejo dokumentarno pripoved in jo približajo sodobnemu gledalcu.

V filmu, ki je nastal v produkciji Studia Siposh, je več kot 20 nastopajočih. Vlogo Alojzija Grozdeta so odigrali trije mladi igralci, ki ga predstavljajo v različnih obdobjih njegovega življenja. Dokumentarni film je večinoma posnet na Dolenjskem, pripravila ga je avtorska ekipa z več kot 70 sodelujočimi, ki so bili z grozdetovskim navdušenjem vpeti v različne vloge in zadolžitve (povzeto po www.grozde.si)

Vabljeni k ogledu.

Vir: Peter Pribožič, Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega
Foto: Uradna stran filma – https://www.grozde.si/ (David Sipoš)

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.