fbpx

Večer Jožeta Tisnikarja (otvoritev razstave)

Večer Jožeta Tisnikarja (otvoritev razstave)
Deli na:

Datum/Čas:
Datum: 24/10/2018
Ura: 18:00

Lokacija dogodka:
Galerija FO.VI, Strnišče 6, 2325, Kidričevo

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: galerija fo.vi, otvoritev, razstava


Galerija FO.VI vabi na otvoritev razstave Večer Jožeta Tisnikarja, ki bo v sredo, 24. oktobra 2018, ob 18.00 v Galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevem.

Ob 20-obletnici smrti prijatelja in svetovno znanega slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je pomembno prispeval v zakladnico figurativne umetnosti v času, ko je po Evropi in svetu prevladovala abstrakcija, na ogled postavljamo njegova izbrana dela iz zasebnih zbirk. O njegovem delu in življenju bo spregovoril poseben gost večera Niko Kolar, kulturni delavec in publicist iz Slovenj Gradca, ki je s Tisnikarjem prijateljeval od 70-ih let prejšnjega stoletja, spremljal ga je na vse samostojne razstave doma in po svetu, najbolj odmevni sta bili v Münchnu in Varšavi.  Ogledali si bomo tudi enega prvih dokumentarnih filmov o umetniku: Smrt še ni konec, avtorjev Nebojše Tomaševića in Nenada Jovičića.

Jože Tisnikar se je rodil 28. februarja 1928 v Mislinji. Živel je v Slovenj Gradcu, kjer je delal v prosekturi tamkajšnje bolnice do leta 1983. Kot likovni umetnik samouk je ustvaril izjemen opus risb, slik in grafik. Od leta 1958 do 1998 je razstavljal na več kot sto samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Leta 1970 je prejel Nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo. Umrl je 30. oktobra 1998. 

O njegovem delu je Marko Košan ob lanski pregledni razstavi v Bežigrajski galeriji 2 zapisal:

“Slikarski samouk Jože Tisnikar (rojen 1928 v Mislinji, umrl 1998 v Slovenj Gradcu) se je kot svojevrsten fenomen novejšega slovenskega slikarstva vzpostavil predvsem z izvirno eksistencialno, nadvse iskreno ikonografsko temo upodabljanja končnih postaj človeškega bivanja in nehanja ter s samosvojo slikarsko tehniko jajčne tempere, ki je omogočila značilni kolorit, s katerim je učinkovito podčrtal tesnobno atmosfero naslikanih prizorov. Njegova dela izjemne ekspresivne moči, ki so našla pot v Brejčevo knjigo Temni modernizem, danes prištevamo med največje slikarske dosežke slovenske in evropske figuralne modernistične umetnosti, nekatera ključna dela velikega opusa, zlasti iz najbolj plodnih let v sredini sedemdesetih let preteklega stoletja, pa v eni izmed osrednjih zbirk hrani fundus Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.”

Razstava bo odprta do 10. novembra 2018. Galerija je odprta v ponedeljek, sredo , petek in soboto od 9. do 13. ure, oz. po predhodni najavi.

Razstave v Galeriji FO.VI organizira KUD ART STAYS.

Vir: Jernej Forbici, KUD Art Stays

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.