Urbani sprehodi Jane’s Walk: Voden sprehod po ulicah Ptuja

Urbani sprehodi Jane’s Walk: Voden sprehod po ulicah Ptuja

Datum/Čas:
Datum: 05/05/2017
Ura: 12:00

Lokacija dogodka:
Minoritski samostan Ptuj, Minoritski trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: pohod


ZRS Bistra Ptuj v sodelovanju z Mestno občino Ptuj in Skupno občinsko upravo občin v Spodnjem Podravju vabi na voden sprehod po starem mestnem jedru. Sprehod pod naslovom „PoTUJ trajnostno skozi staro mestno jedro”, bo v petek, 5. maja 2017, s pričetkom ob 12. uri na Minoritskem trgu (pred Minoritskim samostanom).

Tudi na Ptuju smo se odločili, da podpremo pobudo Jane’s Walk in se udeležimo urbanih sprehodov, ki potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrteh, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. Urbani sprehodi »Jane’s Walk« potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Sprehode lahko navdušeni prebivalci ali organizacije priredijo tudi ob katerem drugem času v letu.

Najbolje je, da sprehode organizirajo širša omrežja posameznikov in skupin, kot so lokalne pobude in različna društva na primer, ki delijo skrb za življenju prijazna mesta, vendar so različni pristopi in pogledi na sosesko, mesto, preteklost in prihodnost dobrodošli. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti. V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. V Sloveniji sprehodi potekajo od leta 2011, skupno je bilo v petih letih do sedaj že 73 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 1400 sprehajalcev.

Več informacij o dogodku lahko dobite na: robert.novak@bistra.si.

S svojo udeležbo boste podprli globalno akcijo „urbani sprehodi Jane’s Walk”.

Se vidimo na sprehodu!

Vir: Robert Novak, ZRS Bistra Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.