Teden z oskarjevci: Trije plakati pred mestom

Teden z oskarjevci: Trije plakati pred mestom
Teden z oskarjevci: Trije plakati pred mestom

When

11/03/2018    
19:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing), Missouri, Martin McDonagh, VB / ZDA, 2017, 115 min

Irski režiser Martin McDonagh (Morilca na kolektivca) s kot oglje črno tragikomedijo in veličastno Frances McDormand v glavni vlogi zaorje v drobovje »small-town« Amerike. Najboljši scenarij v Benetkah in nagrade zlati globus za najboljši film, glavno žensko vlogo, scenarij in stranskega igralca.

Minilo je že več mesecev, odkar so Mildred Hayes umorili hčerko, a policiji še vedno ni uspelo najti morilca. Jezna mati se zato odloči za drzno potezo: najela bo tri velike reklamne panoje ob cesti, nanje pa bo z velikimi črkami napisala očitajoča sporočila, namenjena šefu lokalne policije Williamu Willoughbyju. Nenavadni primer nepokorščine prevzame nezrel policist Dixon, ki ima za seboj bogato zgodovino rasističnih in nasilnih izpadov. Boj med Mildred in policijskimi silami v Ebbingu se neizogibno stopnjuje do neslutenih razsežnosti.

Avtor o filmu: »Kam greš, ko te prevevata izguba in jeza brez upanja na razrešitev? Kaj lahko storiš, konstruktivnega ali destruktivnega, da stvari prevetriš in se kaj premakne? Zanimivo je proučevati idejo, kaj se zgodi, ko upanja morda več ni, vendar se odločiš, da boš burkal gladino, dokler upanje ne vznikne. Zaradi tega ta film preveva drugačno ozračje od večine kriminalk; obstaja večno vprašanje ‘kaj če ta zločin nima rešitve?’.« – Martin McDonagh, režiser in scenarist

Nagrade in festivali: Najboljši scenarij – Benetke. Nagrada občinstva – Toronto. Nagrada občinstva – San Sebastián. Nagrada občinstva – Camerimage. Nagrada občinstva – Leeds. Nagrada občinstva – Denver. Nagrada občinstva – San Diego. Nagrade zlati globus za najboljši film, glavno žensko vlogo in stranskega igralca v kategoriji drama ter najboljši scenarij. Nagradi britanskega neodvisnega filma (BIFA) za najboljšo montažo in glasbo ter devet nominacij, vključno z nominacijo za najboljši britanski neodvisni film. Nagrada AFI za film leta. London. Tokio. Viennale. Black Nights, Talin. Liffe.

Na sporedu v torek, 6. marca, ob 19.00 (Teden z oskarjevci) in v nedeljo, 11. marca, ob 19.00 (Teden z oskarjevci).

Vir: Mestni kino Ptuj
Foto: IMDb.com

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.