Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh (razstava)

Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh (razstava)
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 25/09/2021 - 30/09/2022
18:00

Lokacija
Ptujski grad

Kategorije


Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi od sobote, 25. septembra 2021, na ogled razstave Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh. Razstava bo na Ptujskem gradu na ogled do 30. septembra 2022.

Odpiralni čas:

  • torek – petek: 10.00 – 16.00
  • sobota – nedelja: 10.00 – 18.00
  • zaprto: 1. januar, 1. november, 25. december, velika noč

V letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, pripravljamo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, na kateri bomo predstavili z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino. Kulinarična raznolikost Spodnjega Podravja ima bogato zgodovinsko tradicijo. Na območju Ptuja, kjer so se križale prometnice, ki so povezovale deželo s severom in jugom ter vzhodom in zahodom stare celine, so različne gospodarske, trgovske in kulturne povezave skozi stoletja pustile sledi tudi na kulinaričnem področju.

Prehranske značilnosti območja segajo do rimskega časa, ko so v rimski Petovioni s kuharskimi veščinami takratnih mojstrov ali mojstric začeli več stoletno kulinarično pot izbranih okusov. Upoštevali so v letnem času in v evropskem, regionalnem in lokalnem okolju pridelana živila, začimbe in dišavnice. Z namenom prikazati bogastvo okusov so utrjevali tudi vedenje in znanje o njih, katero se odraža v številnih objavljenih kuharicah in knjigah z zdravilnimi zelišči. Navade in običaji prehranjevanja so bili vezani na statusni položaj (kmečki, meščanski, plemiški). Slednje se odraža tudi pri uporabi kuhinjskega in namiznega posodja, narejenega iz različnih materialov (les, kovina, keramika, porcelan, steklo) in načinom priprave hrane na ognjiščih, pečeh ter štedilnikih. Na razstavi Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh bomo predstavili zgodovinski pregled prehranjevanja Spodnjega Podravja. Postavitev razstave bomo popestrili s ponazoritvami na panojih in s tematskimi upodobitvami ter s predmeti iz ptujskega muzeja, sorodnih ustanov in zasebnih zbirk. Nesnovna dediščina bo zastopana s posnetim dokumentarnim filmom o načinih priprav prazničnih kruhov, pogač in sladic te regije.

Vir: Metka Stergar, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož
Foto: Boris Farič: Del jedilnega servisa, francoska manufaktura porcelana Dihl et Guérard Paris, okrog 1800

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.