Silvan Omerzu: Pregledna razstava

Silvan Omerzu: Pregledna razstava
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 20/05/2022 - 26/06/2022
10:00 - 17:00

Lokacija
Galerija mesta Ptuj

Kategorije


Retrospektivna razstava v Galeriji mesta Ptuj bo prikazala pregled ustvarjalnega dela likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. Predstavljen bo skrbno izbran nabor najrazličnejših del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije do scenografije in lutke, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.

Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal le eni umetniški disciplini ali mediju, temveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser. Za njegovo umetniško prakso, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijskih prostorih, so značilne kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in često groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor. Na pričujoči razstavi bodo na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot so gledališke predstave Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009), Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007–2008) in Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, 2017) ali razstavi Omizja (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018–2019). Pričujoča Pregledna razstava Silvana Omerzuja je bila izvorno predstavljena v Galeriji Božidar Jakac in na Gradu Rajhenburg v obdobju 2020-2021.

Silvan Omerzu (1955) je po študiju na pedagoški akademiji delal v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, leta 1983 pa je odšel na študijsko izpopolnjevanje iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk v Prago. V začetku 90. let je soustanovil neodvisno gledališče Konj (Ljubljana) in bil stalni sodelavec osrednjega lutkovnega gledališča Minor v Pragi, nato pa je kot neodvisni ustvarjalec sodeloval z različnimi teatri v Sloveniji in mednarodnem prostoru, za katere je ustvaril plejado odmevnih predstav. Ker je v njegovih lutkovnih in gledaliških projektih vizualna podoba ključnega pomena, se je pogosto predstavljal tudi v galerijskih prostorih. Za svoje vsestransko delovanje je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Omerzu danes živi in deluje v Ljubljani.

Razstava bo odprta do 26. 6. 2022.
Odpiralni čas: torek – nedelja (prazniki): 10.00-17.00

Razstava v Galeriji mesta Ptuj gostuje v sklopu kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije. V okviru izmenjave je bila v Galeriji Božidarja Jakca postavljena razstava Postprodukcija: iz likovne zbirke festivala Art Stays (18. 3. – 15. 5. 2022).

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.