S kolesom po Osmanskem cesarstvu (potopis)

S kolesom po Osmanskem cesarstvu (potopis)
S kolesom po Osmanskem cesarstvu (potopis)

When

16/11/2018    
19:00

Where

CID - Center interesnih dejavnosti Ptuj
Osojnikova 9, Ptuj, 2250

Event Type

CID Ptuj vabi v petek, 16. 11. 2018, ob 19.00, na potopisno predavanje Mateje Vodopivec in Simona Eržena z naslovom S kolesom po Osmanskem cesarstvu (GRUZIJA – TURČIJA – GRČIJA – BOLGARIJA)

Odkrivanje mogočnega Osmanskega cesarstva je prava avantura, to početi na kolesu v dvoje pa še večja. Mateja in Simon sta pot v dolžini 3000 km pričela v divji Gruziji, nadaljevala skozi veličastno Turčijo in Grčijo vse do prelepe Bolgarije. Gruzija s še vedno prisotnim sovjetskim pridihom je očarala s popolnim ravnovesjem med prostranimi zelenimi pokrajinami in turistično prijaznimi mesti. Kri so jima po žilah pognali podivjani brezdomski psi in nevarne makadamske ceste, polne jam in prepadov. Turčija s sedežem Osmanskega cesarstva je presenetila z izjemnim gostoljubjem in pristnimi srečanji z domačini. Pomoči s ponudbo avtentične turške kave, čaja, prenočišč nista mogla zavrniti.

Na poti adrenalinskih doživetij, kot so prečkanje dva- in tritisočakov v nočni megli, lačna in žejna, ni manjkalo. Potovati v dvoje skozi pekel do nebes je bil velik izziv za oba, a sta se vrnila močnejša in bolj povezana. Spremljali so ju ekstremni vremenski pogoji, bolezen, tehnične težave, kar pa jima ni prišlo do živega, da bi ju prikrajšalo do neprecenljive izkušnje adrenalinske vožnje s kolesom po ulicah Carigrada. Zadnjih 800 km poti, ob očitno spreminjajoči se pokrajini, različnih kulturnih in verskih običajih, je potekalo čez Grčijo in bolgarske Rodope vse do Sofije.

Vstopnine ni!

Vir: Mateja Lapuh, CID Ptuj
Foto: @BikingTheGlobe

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.