Rimska kuhinja (razstava)

Rimska kuhinja (razstava)

Datum/Čas:
Datum: 27/11/2019 - 12/01/2020
Ura: 8:00

Lokacija dogodka:
Galerija Magistrat, Mestni trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: otvoritev, razstava


Ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru v Galeriji magistrat pripravljajo »najokusnejšo« razstavo v prazničnem letu. Mestna občina Ptuj in Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas vljudno vabita na ogled arheološke razstave »Rimska kuhinja«, ki bo v Galeriji magistrat na ogled do 12. januarja 2020.

Avtor razstave, na kateri boste izvedeli o kulinaričnih navadah starih Rimljanov je Ivan Žižek iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

Rimska kuhinja se nam je v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes. Poznali so preproste jedi, ki so bile značilne za srednji in nižji sloj prebivalstva, in tako imenovano visoko kuhinjo, ki je bila značilna za bogatejši sloj. Hrano so uživali tri- do štirikrat na dan. Glavni obrok je bila večerja. Pri premožnejših Rimljanih je lahko trajala tudi nekaj ur in bila povezana s kulturnim programom ali kakšno drugo obliko zabave. Redno so ob jedi pili vino, pomešano z vodo. Iz takratnega časa sta se med drugim ohranila pica in lazanja.

Razstava si lahko ogledate v odpiralnem času galerije:

  • ponedeljek: od 8. do 12. ure
  • sreda: od 8. do 12. ure in od 14. do 16. ure
  • petek: od 8. do 12. ure

Vir: Stanka Krajnc Letonja, MO Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.