Ptujske zgodbe o kavi 2019

Ptujske zgodbe o kavi 2019
Ptujske zgodbe o kavi 2019

When

26/09/2019 - 29/09/2019    
Ves dan

Where

Hotel Mitra Ptuj
Prešernova 6, Ptuj, 2250

Event Type

PTUJSKE ZGODBE O KAVI 2019 / V. festival kave in kavarniške kulture / 26. 9. – 29. 9. 2019, PTUJ

Zgodovinsko dejstvo, da je Ptuj mesto kave z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, je služilo kot navdih za organizacijo prvega festivala kave in kavarniške kulture v Sloveniji v letu 2015. Letošnja, peta izvedba festivala, ostaja zvesta svojim postulatom, saj bo ponovno povezovala zgodovinske, kulturne, družbene ter kulinarične elemente kave in se z zanimivimi dogodki ter ponudbo pridružila Mednarodnemu dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra. Festival se ob tej priložnosti na poseben način – s serijo razglednic, za katere so motive prispevali izbrani ptujski ustvarjalci -, poklanja 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru.

PTUJSKE ZGODBE O KAVI bodo letos gostile ČEBELARSKO ZVEZO SLOVENIJE in podprle projekt ‘PIJMO KAVO IN ČAJ Z MEDOM’. V ta namen bodo v soboto na osrednji ptujski prireditveni prostor (Mestni trg 1) postavili atraktiven napihljivi čebelnjak, ki skupaj z virtualnimi očali ponuja poseben vpogled v čebelarstvo. Ob tem se bosta z zanimivima projektoma predstavili GIMNAZIJA PTUJ in SREDNJA EKONOMSKA ŠOLA – ŠC PTUJ, odvila se bo tudi slikarska kolonija ‘VZEMI ČOPIČ IN USTVARJAJ’, na kateri bodo lahko ustvarjali prav vsi obiskovalci. Najmlajšim bo na voljo animacija ‘IZDELAJ SVOJO ČEBELICO’. PTUJ – SLOVENSKA PRESTOLNICA KAVE.

Zanimanje javnosti, ptujska kavarniška tradicija, afiniteta do tega priljubljenega napitka in še marsikakatero dejstvo nas je motiviralo, da ostanemo zvesti svojemu cilju in festivalu vsako leto dodamo neko novo vsebino. Tudi zato, ker je kavarništvo močno povezano z zgodovino Ptuja. Mesto ima bogato kavarniško tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Hotel Mitra še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko COFFEE STORY® Kipertz, ki se praži v ptujski butični pražarni.

PROGRAM FESTIVALA
 • ČETRTEK, 26. SEPTEMBER 2019 ob 18:00, HOTEL MITRA, PTUJ: ODPRTJE RAZSTAVE Z MOTIVI NOVIH RAZGLEDNIC PTUJSKIH USTVARJALCEV NA TEMO PTUJ, MESTO KAVE – 1950
 • PETEK, 27. SEPTEMBER 2019 ob 17:00, HOTEL MITRA, PTUJ: DRUŽABNI KAVARNIŠKI VEČER ‘KAVA IN ZDRAVI DODATKI’
  • Gostje večera:
  • dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
  • Janez Vencelj, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije,
  • Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano, Helena Ajdnik, ustanoviteljica in idejna vodja festivala Ptujske zgodbe o kavi.
 • SOBOTA, 28. SEPTEMBER 2019 ob 10:00, MESTNI TRG 1, PTUJ: PRAZNUJMO SVETOVNI DAN KAVE
  • DEGUSTACIJA KAVE IN MEDENE DOBROTE
  • PREDSTAVITEV PROJEKTA ČEBELARSKE ZVEZE SLOVENIJE ‘PIJMO KAVO IN ČAJ Z MEDOM’, NAPIHLJIV ČEBELNJAK IN VIRTUALNA OČALA
  • PREDSTAVITEV PROJEKTA OZAVEŠČANJA O POMENU ČEBELARSTVA (3. A GIMNAZIJE PTUJ) IN UČNEGA PODJETJA ‘UP COFFEE & CUPS PO NAŠE’ (EKONOMSKA ŠOLA – ŠC PTUJ)
  • SLIKARSKA KOLONIJA ‘VZEMI ČOPIČ IN USTVARJAJ’
  • ANIMACIJA ZA OTROKE ‘IZDELAJ SVOJO ČEBELICO’
 • NEDELJA, 29. SEPTEMBER 2019, HOTEL MITRA, PTUJ: RAZSTAVA Z MOTIVI NOVIH RAZGLEDNIC PTUJSKIH USTVARJALCEV NA TEMO PTUJ, MESTO KAVE – 1950

Vir: Helena Ajdnik

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.