Ptice jezer, njihova vrnitev

Ptice jezer, njihova vrnitev
Ptice jezer, njihova vrnitev

When

03/11/2018    
17:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Ptice jezer, njihova vrnitev, Matej Vranič, Slovenija, 2018, 55 min

Film odstira osupljive podrobnosti iz vsakdanjega, a našim očem nevidnega življenja ptic. Z veje, ki se razteza nad potokom, vodomec bliskovito strmoglavi v vodo. Že čez nekaj trenutkov spet sedi na njej, v kljunu pa ima ribico, ki se zdi za njegovo velikost mnogo prevelika. Ribji orel, v teh krajih izjemno redek gost, zbuja med pticami radovednost, pa tudi strah. A orla zanimajo le ribe ‒ že kmalu ena izmed njih konča svoje življenje v njegovih krempljih. Kragulj, ki si po dolgi zimi želi svežega zalogaja, se silovito požene proti mlakaricam, ki nič hudega sluteče plavajo ob obrežju.

Vse to se dogaja le lučaj od industrijskega mesta Velenje, na kraju, kjer pred dvema desetletjema življenja skoraj ni bilo več. Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Film je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje.

Ptice spremljamo skozi enoletno obdobje ‒ njihov boj za obstanek v zimskih razmerah, pomladni prihod selivk iz južnih prezimovališč, obdobje parjenja in gnezdenja, jesensko selitev in pripravo na zimo tistih vrst, ki se ne selijo … Vključene so še nekatere druge živali – polhi, žabe, želve –, katerih življenje se večkrat prepleta z življenjem ptic, s čimer so vsebinsko zaokrožene posamezne (pod)zgodbe.

NA SPOREDU: v petek, 2. 11. 2018, ob 17.00; v soboto, 3. 11. 2018, ob 17.00; v nedeljo, 4. 11. 2018, ob 17.00.

Vir: Mestni kino Ptuj
Foto: Vimeo (Matej Vranič)

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.