Predstavljamo mojstre: Andrej Hernja, lončar in pečar

Predstavljamo mojstre: Andrej Hernja, lončar in pečar
Predstavljamo mojstre: Andrej Hernja, lončar in pečar

When

11/04/2018    
19:00

Where

Dominikanski samostan Ptuj
Muzejski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

V letu 2018 želimo na treh večernih pogovorih v Dominikanskem samostanu obuditi spomin na mojstre, ki so bili še pred nekaj desetletji nepogrešljiv del ptujskega vsakdana. Njihovi potomci hranijo dokumente in predmete, ki pričajo o njihovi življenjski poti, pa tudi starejši meščani Ptuja še niso pozabili njihovega mojstrstva. O mojstrih se bosta z njihovimi dediči pogovarjali dr. Marjeta Ciglenečki in umetnostna zgodovinarka Lea Lampre, pogovore pa bodo oživili izbrani predmeti in njihove zapuščine, ki bodo tudi v naslednjih tednih na ogled v samostanski jedilnici.

Tokrat bo predstavljen Andrej Hernja (1919-1997), cenjen lončar in pečar, ki je leta 1978 je prejel naziv ˝mojster domače in umetne obrti˝. Izučil se je pri stricu enakega imena, Andreju Hernji, ki je imel delavnico v Cankarjevi ulici na Ptuju. Po drugi vojni je delal v Ormožu, leta 1955 pa je prevzel stričevo obrt. V letih po drugi vojni mu ni manjkalo dela, potem ko so se v gospodinjstvih uveljavljali novi materiali in je lončene peči zamenjalo centralno gretje, pa so za lončarje nastopili slabi časi. Vendar Andrej Hernja ni izgubil slovesa izvrstnega lončarskega mojstra; odlikoval se je v zeleni keramiki in za naše kraje značilnih oblikah posode. V marsikateri ptujski hiši še hranijo njegove izdelke, za zapuščino Andreja Hernje na njegovem domu pa skrbi hčerka Marija Hernja Masten.

O lončarju in pečarju Andreju Hernji se bomo z njegovo hčerko, znano ptujsko arhivarko Marijo Hernja Masten, pogovarjali v sredo, 11. aprila 2018, ob 19. uri. Ogledali si bomo tudi kratek film ˝Lončar Hernja Andrej˝, ki ga je leta 1986 posnel Tinček Ivanuša.

Vljudno vabljeni.

Vir: Barbara Ferčič, odnosi z javnostmi Mestne občine Ptuj

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.