PoTUeziJe 2018 (večer poezije in glasbe)

PoTUeziJe 2018 (večer poezije in glasbe)
PoTUeziJe 2018 (večer poezije in glasbe)

When

12/05/2018    
19:00

Where

Fürstova hiša
Krempljeva 1, Ptuj, 2250

Event Type

Poezija je potovanje v svet poetov, v njihova življenja, v njihove misli. Poeti so ljudje, ki sestavljajo besede v misli, ki si jih zapomniš, zaradi občutka, ki ga vzbudijo v tebi. So umetniki misli in pesmi so njihova umetnost. Če želite odpotovati v misli poetov, ste v soboto 12. maja 2018, ob 19.00 vabljeni v Furstovo hišo, na večer poezije in glasbe PoTUeziJe, kjer bodo svoje svetove razkrivali Miklavž Komelj, Jernej Županič, Muanis Sinanović, Vesna Liponik, Kristina Kočan in Kristina Hočevar, dogodek pa bo povezoval domač poet, ki ga mnogi že poznamo, Sergej Harlamov.

Miklavž Komelj je eden najpomembnejših in največkrat nagrajenih slovenskih pesnikov, prevajalec leposlovja in umetnostni zgodovinar. Do sedaj je objavil kar 10 pesniških zbirk. Prejel je že številne nagrade, in sicer Veronikino nagrado (za Roso, 2002), Jenkovo nagrado (Hipodrom, 2006 in Noč je abstraktenjša kot N, 2014), nagrado Prešernovega sklada (Nenaslovljiva imena, 2008), Rožančevo nagrado (zbirka esejev Nujnost poezije, 2010), za njegovo predzadnjo zbirko Liebestod (2017) pa se je prebil v končni izbor Kritiškega sita.

Jernej Županič je pesnik, prevajalec, lektor in kritik. Svoja dela objavlja predvsem v revijah Literatura in Poetikon. Leta 2016 je izdal svoj pervenec z naslovom Tatar, leto kasneje pa je kot gost nastopil tudi na festivalu Pranger. Prejel je nagrado Radojke Vrančič za svoje delo na področju prevajanja. Muanis Sinanović je književnik, kulturni kritik, prevajalec in urednik. Je nekdanji urednik Literinih Znamenj, član uredništev Paraliterarnega društva I.D.I.O.T. in portala Proletter. Izdal je tri pesniške zbirke, Štafeta okrog mestne smreke (2011), za katero je prejel tudi nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma, Pesmi (2014) in Dvovid (2016). V lanskem letu je izdal tudi svoj prvo delo v prozi, in sicer Anastrofa. Sodeluje pri številnih mednarodnih literarnih festivalih po Evropi in v republikah bivše
Jugoslavije.

Vesna Liponik je pesnica in študentka primerjalne književnosti in slovenščine. Objavlja predvsem v literarni revirji Paraliterarnega društva I.D.I.O.T.. Njeno poezijo pa je možno prebrati tudi v nemščini in srbščini. Kristina Kočan je pesnica in prevajalka. Objavila je tri pesniške zbirke, in sicer Šara (2008), Kolesa in murve (2014) ter Šivje (2018). Objavlja v vseh večjih literarnih revijah ter internacionalni platformi za poezijo Versopolis, piše pa tudi besedila za skupino Brest. Na Ptuju pa je že zelo domača, saj je moderatorka literarnih dogodkov z imenom Huda pokušnja, ki potekajo v Muzikafeju, pred leti pa je v CID-u vodila tudi literarne delavnice.

Kristina Hočevar je diplomantka slovenistike in splošnega jezikoslovja. Izdala je šest pesniških zbirk. Za zbirko Repki (2008) je bila nominirana za Veronikino nagrado in nagrado Zlata Ptica. Za pesniško zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, je prejela Jenkovo nagrado, lansko leto pa je bila omenjena pesniška zbirka prevedena tudi v nemščino. Za zadnjo pesniško zbirko z naslovom Naval je bila nominirana za nagrado Kritiško sito.

Po literarni poslastici bo sledila še glasbena. Vljudno vabljeni na večer poezije in glasbe. Če ste tudi sam pesnik ali pesnica, glasbenik ali glasbenica, se počutite svobodno, da svoj svet delite z nami, isti večer, 12. maja 2018, ob 19.00 v Furstovi hiši.

Se vidimo in slišimo.

Vir: Lara Samojlenko, Klub ptujskih študentov

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.